Директори јавних предузећа пред избором: или фотеља или кампања

Након предлога Владе, у скупштинску процедуру ушао је Предлог закона о допунама Закона о јавним предузећима, а њиме се уводе и додатни разлози за разрешење директора поред већ постојећих. Изборна кампања само ван радног времена једна је од предложених мера. Предлогом закона допуњене су и казнене одредбе за прекршај одговорног лица у јавном предузећу.

Директору јавног предузећа следи смена ако промовише партију и за то користи службене просторије, возила или инвентар без накнаде. И не само због тога. У првом члану измена закона предвиђена је и санкција.

Према предлогу допуна закона, директору прети смена ако захтева од запослених да подрже кандидате на изборима.

Директор ће бити разрешен дужности и ако му је било познато да запослени или ангажовани по другом основу у јавном предузећу користи ресурсе предузећа за промоцију политичких странака или врши притисак на друге запослене, а он то није спречио, наводи се у тексту предлога.

Допуна закона прописује и новчане казне за одговорна лица која прекрше правила од 50.000 до 150.000 динара.

Чланом 70 ставом 1. Закона о јавним предузећима утврђена је забрана коришћења имовине, активности, имена и визуелног идентитета јавног предузећа у свим активностима везаним за политичке странке и изборне кампање, као и свака друга употреба јавних предузећа у политичке сврхе.

Представници власти подсећају да сличне одредбе већ постоје и у Закону о финсанирању изборних активности. Напомињу да је то корак ка бољим изборним условима.

Посланик СНС-а Верољуб Арсић каже да ће Српска напредна странка и Влада активно учествовати у реформи изборног процеса.

Није овде у питању само Закон о јавним предузећима, биће ту још одређених законских решења, додаје Арсић.

Према његовим речима, у СНС-у заиста желе да се изборни процес реформише.

"Коначно постоји консензус у друштву за реформу изборног процеса. Ми ћемо све урадити да та реформа иде у правцу развоја демократије и што слободнијег изражавања грађана", наводи Арсић.

Опозициони посланици не желе да процењују домете предложених мера. Поручују: са изменама је требало да се почне раније.

Ђорђе Вукадиновић из посланичке групе Нова Србија – Покрет за спас Србије сматра да је са изменама требало да се крене раније, док, како каже, сумња у изборни прoцес није оволико порасла.

"Сама та мера неће револуционарно променити стање ни у нашој предизборној кампањи, али није лоше као опомена, као неко упозорење људима да би у неком тренутку могли одговарати за злоупотребе које чине", оцењује Вукадиновић.

Како додаје, у оквиру неке шире лепезе мера она јесте позитивна.

Након разговора у оквиру дијалога власти и опозиције у табели обавеза нашло се поље о спречавању коришћења јавних ресурса у изборној кампањи. Пре три дана оцена европарламентараца је била – "делимично испуњено".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара