Годфри у Новом Саду, сусрети са Пастором и Вучевићем

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри боравио је у Новом Саду где је разговарао са председником Скупштине АП Војводине Иштваном Пастором и градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем.

Ентони Годфри је боравио у првој званичној посети покрајинском парламенту.

Иштван Пастор је упознао Годфрија са радом покрајинског парламента, али и са специфичностима АП Војводине, као што су мултикултуралност, мултинационалност и вишејезичност, које овај простор чине јединственим у ширем окружењу.

"Системским законским решењима на овом простору уредили смо питање односа већине и мањине, а примена тих решења у пракси дала је резултате који показују да Република Србија може да послужи као добар пример у овој области и многим европским земљама", истакао је Пастор.

Амбасадор Годфри, саопштено је из покрајинског парламента, изразио је задовољство због високог степена међусобног уважавања и поштовања међу националним заједницама у Војводини.

Пастор и Годфри сложили су се да ће ово бити само први у низу састанака и да ће наставити да негују добре и партнерске односе које је Скупштина АП Војводине има са Амбасадом САД у Београду.

Вучевић и Годфри: Досадашња искуства у сарадњи плодотворна

Са Годфријем је разговарао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. На састанку је било речи о могућностима поспешивања сарадње у свим виталним областима, оценивши да су досадашња искуства била плодотворна и позитивна на обострано задовољство.

Вучевић је истакао да Нови Сад пуном снагом ради на развијању пословних и индустријских зона и да очекује велико интересовање инвеститора, констатујући да америчке компаније тренутно добро послују у Новом Саду.

Нови амерички амбасадор, саопштено је из градске управе, рекао је да изузетно цени пријатељство и везе између две државе и да ће амбасада и даље пружати подршку Србији у процесу европских интеграција.

Саговорници су се сложили да су мир и стабилност кључни за развој читавог региона, као и да заједнички пројекти на нивоу локалних самоуправа могу много да допринесу општем просперитету.

Вучевић је нагласио да ће Нови Сад максимално искористити шансу за развој коју је добио освајањем титула Омладинске престонице Европе 2019. и Европске престонице културе 2021. године, као и да су ефекти активности на том пољу већ видљиви.

На састанку је речено да "Амерички кутак" у Новом Саду има важну улогу у културној размени и промовисању правих друштвених вредности, наведено је у саопштењу.

број коментара 0 Пошаљи коментар