Шта пише у новом извештају ЕК о стању владавине права у Србији

Србија мора да убрза реформе у области независности и одговорности правосуђа, слободе изражавања, спречавања корупције и борбе против организованог криминала, наводи Европска комисија у најновијем извештају о стању владавине права у Србији, у који је увид имао РТС.

"У неким областима Србија је постигла напредак у законодавним и институционалним реформама, док се у другим суочава са озбиљним кашењима. Постоје области у којима резултати почињу да се примећују, док у другима још нема опипљивих резултата", оцењује Европска комисија у извештају који је прошле недеље упутила земљама чланицама.

Европска комисија два пута годишње извештава о напретку у поглављима 23 и 24, а ови извештаји имају одлучујућу улогу у одлукама о отварању нових преговарачких поглавља.

ЕК наводи да је процес уставних реформи у циљу јачања независности правосуђа тренутно "на чекању", од када је Влада у новембру 2018. поднела иницијативу Народној скупштини за измену Устава.

"Српске власти најавиле су да се следећи корак, гласање на пленарој седници Скупштине, очекује после парламентарних избора на пролеће 2020. године", наводи извештај и подсећа да је Венецијанска комисија оценила да Владин предлог измена Устава следи њене препоруке.

"Званичници настављају да јавно коментаришу текуће истраге и судске процесе"

Док су уставне промене на чекању, Комисија оцењује да "садашњи уставни и законски оквир и даље оставља простор за непримерен политички утицај на правосуђе."

"Владини званичници, некад и на највишем нивоу, настављају да јавно коментаришу текуће истраге и судске процесе, као и појединачне судије и тужиоце. Кампање у таблоидима усмераване су на чланове правосуђа познате по критичким ставовима о реформи правосуђа. Правилник о понашању за чланове парламента и Владе о границама дозвољеног у коментарисању судских одлука и поступака не предвиђе никакве санкције, а Србија тек треба да пружи информације о његовој примени", наводи се у извештају.

Говорећи о ефикасности судова, извештај Комисије наводи да подаци за прву половину 2019. године показују да се наставља тренд смањивања броја дугих суђења, старијих од две године.

Европска комисија оцењује да постоји озбиљно кашњење у координацији антикорупцијских политика, изменама Закона о финансирању политичких активности, као и у усвајању измена Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, у односу на раније постављене рокове.

"Забрињавајући случајеви претњи, застрашивања и насиља против новинара"

Оцењујући рад на Медијској стратегији, Комисија наводи да је Радна група коју је поново сазвала председница Владе у септембру 2019, довршила рад на нацрту на "консензуалан и транспарентан" начин.

"У целини, од када је у пролеће 2018. године председница Владе поново покренула процес, рад је био инклузиван и транспарентан, али медијска удружења примећују, међутим, да ранији нацрт који је упућен Европској комисији у мају 2019. године није одобрила Радна група", истиче се у извештају.

"Случајеви претњи, застрашивања и насиља над новинарима и даље су забрињавајући, посебно на локалном нивоу", оцењује Европска комисија и додаје да је "политички и економски утицај на медије и даље разлог за бригу".

Независност РЕМ-а треба да буде ојачана омогућавањем да штити медијски плурализам и да остварује своје задатке у односу на програмске промене које нарушавају програмски садржај који је предвиђен дозволама за емитовање, као и давањем овлашћења за издавање сразмерних новчаних казни, наводи извештај.

Позитивни кораци у управљању границама и миграцијама

У делу извештаја о поглављу 24, наводи се да постоје позитивни кораци у управљању границама и миграцијама, укључујући и примену процедура за азил које су у складу са европским стандардима, борби против сајбер криминала, трговине људима, прања новца.

"Све наведено требало би да као резултат донесе бољи учинак у борби против организованог криминала, проактивнији приступ у финансијским истрагама и конфисковању нелегално стечених средстава", оцењује Комисија.

Расправа о отварању нових преговарачких поглавља са Србијом у светлу извештаја Европске комисије почеће ове недеље, на нивоу радних група за проширење ЕУ. Србија тренутно има четири поглавља технички спремна за отварање, а дипломатски извори у Бриселу оцењују да је реално да у децембру буду отворена два или једно поглавље.

Најбоље шансе да буде отворено има поглавље 4 о слободном кретању капитала, као и поглавље 2 о слободном кретању радника, док су у процедури одлучивања и поглавље 21 о трансевропским мрежама и поглавље 14 о политици саобраћаја, преносе извори у Бриселу.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. нов 2019, 20:34) - anonymous [нерегистровани]

Sta kaže EK ?

Zamislite absurdnu reč " vladavina prava " , na Srbiji i srbima su sve uradili bez vladavine prava , Mozda je to neka druga " vladavina prava " ?

(понедељак, 18. нов 2019, 19:54) - Петрија [нерегистровани]

Нек гледају себе

Кад хоћеш да притискаш неку земљу, само удариш по владавини права и медијским слободама!. То кад неком залепиш, нико не зна и чему се тачно ради, није могуће проверити тачност, а поготову није могуће извршити поређење са неким земљама које нису под ударом критике. Ја њих (ЕК) ништа не бих слушала. Нека они мантрају своју причу. За то време ми треба да гледамо да се што више вежемо са земљама Истока, Русијом пре свега, и њиховим економијама јер ЕУ пропада. О томе отворено говоре чак и лидери западноевропских земаља. ЕУ потреса велика криза и питање је да ли ће се тај савез уопште одржати. Тамо је паника велика, па би било добро да се позабаве собом.

(понедељак, 18. нов 2019, 18:38) - anonymous [нерегистровани]

Treba pitati clanove EK....

A,sta clanovi EK kazu o postovanju medjunarodng prava a u vezi Rez.SB.UN 1244,koju su potpisale a nece da je ispostuju i provedu i u Pristinu salju svoje nelegalne i nelegitimne ambasadore? Vlada Srbije im obavezno treba uputiti ovo pitanje i traziti objasnjenje.
Treba takodje pitati clanove EK sta misle o pravima i slobodama Srba na KosMetu i u njihovoj clanici Hrvatskoj gdje su izlozeni strasnoj diskriminaciji pa cak i fizickim napadima samo zato sto su Srbi.
Ili su Srbima,od strane te neobjektivne EK,namjenjene samo kritike?Stvarno.

(понедељак, 18. нов 2019, 16:01) - anonymous [нерегистровани]

Mene bi pre zanimalo

šta bi u jednom objektivnom izveštaju pisalo o vladavini prava u samoj EU...

(понедељак, 18. нов 2019, 15:52) - anonymous [нерегистровани]

sve

sve je nedovoljno, manjkavo, kasnece, naslino... ove smernice treba da unaprede funkcionisanje drustva i drzave - izgleda da nasim vlastima te stvari nisu preteran prioritet