Који су закључци друге рунде међустраначког дијалога

Други међустраначки дијалог уз посредовање Европског парламента одржан је 14. и 15. новембра у Народној скупштини Републике Србије. Размотрено је шта је остварено од прве рунде дијалога. Иако су поздрављена достигнућа и напредак, наглашено је да већина обавеза још није испуњена или је испуњена делимично.

Током друге рунде дијалога процењено шта је остварено од октобарског првог међустраначког дијалога и апеловано да се донесу додатне конкретне иницијативе за унапређење услова за одржавање парламентарних избора, саопштила је Народна скупштина.

Фацилитатори Европског парламента истакли су важност напретка у примени препорука из извештаја Европске комисије, ОЕБС-а и Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДХИР) како би се регулисали сви битни аспекти, решили недостаци и пропусти у изборном оквиру, укључујући пуни парламентарни надзор. Фацилитатори су захвалили свим актерима на активном учешћу у дијалогу, као и онима које су неформално консултовали.

На пола пута (предвиђене су три рунде дијалога), постоји јасан осећај хитности предузимања значајних корака у решавању кључних питања како би се остварио стварни напредак у унапређењу услова за одржавање парламентарних избора, пре свега у медијском окружењу и улози РЕМ-a.

Фацилитатори су нагласили да је такав значајан и конкретан напредак неопходан за одржавање треће рунде дијалога, заказане за 12. и 13. децембар 2019. године.

Влада је обезбедила ажуриране информације о напретку у обуци службеника задужених за вођење и ажурирање Јединственог бирачког списка и ажурирање новог веб-сајта за информисање грађана о бирачком списку.

"Током дијалога је констатовано организовање Отвореног састанка у Народној скупштини о улози и раду РЕМ и апеловано је на све релевантне актере, посебно РЕМ, да хитно наставе са активностима у циљу решавања недостатака у медијском окружењу и делују у складу са новим иницијативама што је пре могуће", наводи се у саопштењу Одељења за односе са јавношћу Народне скупштине.

Приоритет је да сви чланови РЕМ-а буду именовани и да буде гарантован праведан приступ и извештавање јавних медијских сервиса. Ово би требало да се обезбеди именовањем "3+1" нових представника у РЕМ-у, усвајањем новог прописа заснованог на најбољој европској пракси за јавне сервисе, како би се обезбедио праведан приступ и извештавање током изборне кампање, као и успостављање Надзорног одбора у Народној скупштини који би пратио спровођење свих обавеза које се односе на изборе.

Разматран је такође напредак у испуњавању обавеза преузетих током првог међустраначког дијалога. Иако су поздрављена "постигнућа и напредак у току", наглашено је да већина обавеза још није испуњена или је испуњена делимично.

Зато је Табела испуњавања обавеза, израђена након претходног међустраначког дијалога, ажурирана и приложена овим закључцима.

Све укључене државне институције требало би убрзано да спроведу све обавезе, истовремено обезбеђујући стандарде и препоруке како је наведено у извештајима Европске комисије и ОДХИР-а. Поред тога, на дијалогу су позване све парламентарне групе да буду конструктивне у пружању подршке усвајању измена и допуна изборног законодавства и у духу најбољих међународних пракси (тј. избегавања великих промена уочи дана одржавања избора).

Узимајући у обзир укупни ниво испуњења предложених мера, потребно је предузети даље кораке пре следећег међустраначког дијалога средином децембра, како би учесници били сигурни да је учињено све што је могуће да се унапреде услови за одржавање избора.

Предвиђена је друга фаза дијалога након парламентарних избора 2020. године и усредсредиће се на дугорочни циљ унапређења међустраначког дијалога у Народној скупштини, разматрањем питања као што су реформа Пословника о раду и даља ревизија целокупног изборног оквира.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво