Посланици о изборним условима

После расправе о амандманима, Скупштина Србије усвојила је измене Закона о путним исправама. Посланици су говорили о дијалогу о изборним условима уз учешће ЕУ посредника који се одржава у петак.

Опозиција има различите ставове о предстојећим разговорима о изборним условима. Савез за Србију не учествује у дијалогу, али ће се састати са посланицима Европског парламента на радном доручку.

"Делегација европског парламента је увек добродошла у Србију, ми смо итекако расположени да се увек са њима састанемо, они знају наше ставове, а наш кључни став је да за нас не постоје избори у марту идуће године и да је касно за било какве преговоре о тим изборима", рекао је Бошко Обрадовић, лидер покрета Двери.

Опозиција која учествује у скупштинским расправама разједињена је када је реч о међупартијском посредовању.

"Мислим да је ово сувише озбиљна ситуација да смо ми у сувише озбиљним проблемима као земља да бисмо били таоци било чије сујете или се играли овнова или јараца на брвну. Дакле, мислим да треба да се разговара", навео је самостални посланик Ђорђе Вукадиновић.

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ рекао је да нема намеру да учествује где год посредују странци.

"Ми се залажемо да водимо дијалог режима и опозиције у којем ће учествовати све парламентарне странке", истакао је Шешељ.

У Фондацији за отворено друштво сматрају да је изборне услове могуће поправити и да су представнци Европског парламента много ставки о изборним условима означили црвеном бојом.

"Постоје почетни кораци који показују да је могуће изменити одређене изборне услове и направити оно што Канцеларија за демократске институције и људска права ОЕБС-а захтева изједначавање услова оних који учествују, онемогућавање злоупотреба финансија којима располаже држава и они на власти, да се јасно разграниче. И остављено је довољно простора да влада донесе законе", казао је Милан Антонијевић из Фондације за отворено друштво.

Највећа парламентарна странка тврди да им је стало да се изборно законодавство унапреди.

"Сигурно је да сви ми у Србији, не само ми и СНС него сви грађани Србије, све политичке странке и оне које су власт и оне које су опозиција, имају много тога да науче и о демократији и о парламентаризму и о изборима и како се понаша на изборима, о томе како се понаша у скупштини и о томе како се односите према онима који су изабрани", рекао је шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић.

У скупштинској процедури су закони за које се верује да ће побољшати изборни процес. Владини предлози су измене закона о јавним предузећима, закона о спречавању корупције и закона о агенцији за борбу против корупције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара