Дачић и Дендијас: Србија и Грчка улазе у нову еру савезништва

Министар спољних послова Ивица Дачић и шеф грчке дипломатије Никос Дендијас најавили су нову еру у односима Атине и Београда која треба да почне посетом председника Србије Грчкој и потписивањем Декларације о партнерству, чиме ће бити формализован највиши ниво сарадње две земље.

Ивица Дачић и Никос Дендијас су на заједничкој конференцији за новинаре навели да ће се на тај начин велико пријатељство два народа и историјске везе две државе претворити у још јаче савезништво.

Дендијас је прецизирао да ће се 10. децембра у Атини одржати трећа седница Високог савета за сарадњу Србије и Грчке што ће бити прилика да се уђе у нову еру билатералних односа и сарадње која ће се развијати не само на политичком већ и економском новоу, укључујући и "Појас и пут", енергетику, дигитално спајање и трговину.

"Грци и Срби су увек стајали раме уз раме и у добрим и у лошим временима и данас Грчка највише подржава српску европску перспективу", рекао је Дендијас.

Шеф грчке дипломатије оценио је да је европски пут Србије важан фактор мира и стабилности у региону, као и да ће став Атине о Косову остати непромењен до постизања коначног решења.

Дачић је рекао да задатак политичара није да кваре, већ да развијају односе две државе, који су већ на одличном нивоу.

Економска сарадња требало би да буде приоритет у наредом периоду, као и повећање спољнотрговинске размене и повезивања у различитим областима, као и у туризму, рекао је Дачић.

"Увек сам говорио кад већ Срби хоће негде да летују – идите тамо где вас воле. Нисмо ваљда мазохисти да идемо тамо где нас мрзе, где ће нам бацати аутомобиле у море или где ћете морати да кријете регистарске таблице", изјавио је Дачић, додајући да је то његов лични став.

Захвалио је Грчкој и Дендијасу на подршци по питању Косова и рекао да Грчка може да рачуна на "подршку за питање Кипра", због чега је како су додали било речи о организовању трилатерале Србија–Грчка–Кипар.

Дендијас је рекао и да ЕУ не може да буде потпуна без балканских земаља и да је ширење ЕУ на регион важно за грчку спољну политку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво