Кондратјев: Треба разумети менталитет Албанаца на КиМ

Kандидат за специјалног изасланика Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ) за Косово Алексеј Кондратјев изјавио је да противљење Приштине његовом избору није нека новост и да пре свега треба разумети менталитет косовских Албанаца.

Алексеј Кондратјев у изјави за Спутњик каже да су се, од момента уласка руске јединице у састав КФОР-а на територији Косова, Албанци јако негативно понашали према Русима и на сваки начин су показивали да нису спремни за дијалог и сарадњу.

Албанци су, додао је, преферирали, уместо Руса, амерички контингент и зато за њега ово није нека новост.

Одбор Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ) за политичка питања и демократију у четвртак треба да одлучи о избору новог изасланика за Косово, а један од тројице кандидата је Кондратјев, што је изазвало многа негативна реаговања у Приштини.

Одлазећи министар привремених приштинских институција Беџет Пацоли оценио је да би његов избор био опасност за тзв. Косово и да, ако Кондратјев буде изабран, са њим не треба сарађивати.

Коментаришући такве реакције из Приштине, Кондратјев каже да је најважније то да се, по његовом мишљењу, током ове године много тога променило у административној структури у Приштини.

Крши се Резолуција 1244 

Неке промене, додао је, директно крше Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, а као пример је навео формирање тзв. министарства одбране Косова, што је сада једна од најважнијих тачака у односима Београда и Приштине и УН.

"Зато косовске власти са данашњим паналбанским ставовима опозиције не желе никакво присуство Руса на Косову", навео је Кондратјев.

Мораће, каже, да посети Косово, али подсећа да је било ситуација када косовски Албанци нису пустили на територију покрајине неколико известилаца ПС СЕ, а притом они нису ни на који начин хтели да утичу на Приштину.

"Зато, када причамо о демократији и транспарентности, поштовању људских права и владавини права, све стране морају да поштују оно што је наведено у Уставу Савета Европе. Самопроглашено Косово, иако није чланица ПС СЕ, изражава жељу да то постане и онда треба да подржава фундаменталне вредности те организације", навео је Кондратјев.

Сви морају да имају једнака права 

Говорећи о платформи његовог будућег мандата, Кондратјев каже да полази од владавине права и да све групе становништва на Косову морају да имају једнака права, независно од националности и религије.

"Данас постоје нерасветљена кривична дела и прекршаји и треба да се разјасни зашто у овим случајевима није реализована владавина права. Пре свега, ми морамо да извршимо обавезе које су биле одређене раније, као и да упоредимо данашњу ситуацију са оном која је била раније у извештајима, да сагледамо динамику развоја и куда то води", нагласио је Кондратјев.

О кандидатури Кондратјева је раније током седмице писао и немачки Билд, који је пренео да ће његов задатак бити да информише међународну организацију Савет Европе о актуелном развоју демократије и, пре свега, о сукобу са Србијом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво