Вархељи: Радићу на томе да се успешно оконча дијалог Београда и Приштине

Кандидат за европског комесара за проширење Оливер Вархељи данас је, на почетку саслушања пред Спољнополитичким одбором Европског парламента, поручио да је Западни Балкан интегрални део Европе и да мора имати кредибилну перспективу уласка у ЕУ.

"То је у нашем геополитичком интересу. Морамо да се фокусирамо на утицај реформи на терену тако што ћемо да их меримо кроз просперитет, квалитет живота и грађанске слободе", поручио је Вархељи.

Он се заложио да се што пре отворе приступни преговори са Северном Македонијом и Албанијом и успешно оконча дијалог Београда и Приштине.

"Радићу заједно са шефом дипломатије ЕУ Жозпеом Борелом на томе да се дијалог Београда и Приштине заврши успешно у 2020. години", поручио је Вархељи, кандидат Мађарске за европског комесара за проширење.

Он је нагласио да је важно да се одржи и убрза напредак земљаља у процесу проширења и то на основу појединачних резултата држава кандидата.

Навео је да ће, уколико буде изабран за новог комесара за проширење и суседство, фокус ставити на владавину права и функционисање демократских институција у региону, али и на интеграцију региона у кључне ЕУ области и пре уласка у само чланство, као што су зелена и дигитална агенда, транспорт и енергетика.

Вархељи се посебно осврнуо на бољу ефикасност претприступне помоћи земљама на путу ка чланству у ЕУ, посебно у инвестицијама и стратешким реформама.

"ЕУ мора да буде спремна да прихвати регион, а унутрашње реформе могу ићи паралелно са проширење Уније ", поручио је Вархељи у уводном излагању пред ЕП.

Он је пред европским посланицима оценио да и поред забринутости коју су неке земље чланице изнеле током октобарског самита лидера ЕУ, "нико није довео у питање јаку опредељеност ЕУ за улазак Западног Балкана у ЕУ".

"ЕУ перспектива Западног Балкана је непромењена и ја ћу се за то борити и радити на томе до краја", каже Вархељи.

Мора се појачати рад у области владавине права 

Вархељи је најавио, да ће се уколико буде изабран за новог комесара за проширење, одмах ангажовати са земљама ЕУ које имају "резерве" када је реч о ефикасности процеса проширења.

Каже да је владавина права "кључна забринутост" коју имају неке земље чланице и да се у тој области мора појачати рад са партнерима на Западном Балкану.

"Докле год нема прогреса у владавини права, неће бити ни прогреса у приступању ЕУ", рекао је Вархељи.

Према његовим речима, у случају назадовања у испуњавању критеријума на путу ка чланству у ЕУ биће суспендовани претприступни фондови.

Вархељи не мисли да се "цео оквир политике проширења мора мењати", већ да ће се он заложити за "побољшање методологије" тако да се земљама које "могу и желе" да се крећу брже, обезбеди бржи приступ ЕУ.

Као један од својих приоритета, уколико буде изабран на место комесара за проширење, Вархељи је навео затварање постојећег економског јаза између земаља чланица и земаља кандидата.

"Радићу следећих пет година на томе да затворимо тај јаз и донесемо просперитет и развој тим земљама", казао је Вархељи.

На многобројна питања посланика ЕП о томе како ће се одредити према националној политици Мађарске када буде био на месту европског комесара, Вархељи одговара да ће радити "независно као службеник ЕУ".

"Као комесар радићу независно и нећу бити део ниједне владе већ Европске комисије и пратићу само политику ЕУ и ниједну другу", поручио је Вархељи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи