Ко губи, а ко добија одлуком да се не рачунају гласови из централне Србије

Косовски врховни суд би требало да поништи или потврди одлуку о одбацивању гласова из централне Србије из коначних резултата парламентарних избора одржаних пре више од месец дана. Одбацивање гласова из централне Србије посвађало је албанске политичаре у Приштини јер једни овом одлуком добијају, а други губе.

Губитници због одлуке Изборног панела за жалбе да одбаци близу 4.000 гласова из централне Србије су странке Албанаца које су по броју добијених гласова надомак формирања следеће косовске владе. Покрет Самоопредељење је на првом месту, а Демократски савез на другом.

Ове две странке су пре одбацивања гласова из централне Србије добиле заједно 61 посланичко место, што је довољно за формирање владајуће већине у парламенту. Уз гласове несрпских мањина имале би и комотну већину.

По проглашењу коначних резултата избора, коалиција Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија жалила се панелу за жалбе због начина допремања српских гласова. Панел је уважио жалбу и одбацивањем српских гласова, та коалиција је прошла предизборни праг и има шансу за шест посланика.

Међутим, у том случају покрет Самоопредељење и Демократски савез губе четири посланичка места и могућност да сами, без треће странке, формирају будућу владу.

Гласови из централне Србије у већини су подржали Српску листу. На њен изборни резултат одбацивање тих гласова не утиче. Из Самоопредељења и Демократског савеза су се жалили Врховном суду, што је изазвало оштре коментаре и оптужбе других албанских странака.

Из Демократске партије су за Самоопредељење рекли да је стало у одбрану Српске листе, која је, по њима, продужена рука Александра Вучића на Косову.

Из коалиције Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија навели су да је залагање за неодбацивање српских гласова заправо показивање лицемерја оних који тврде да нуде нови почетак, а у ствари представљају само заблуду у својој варијанти.

Данас очекујемо одлуку Врховног суда, а у току је пребројавање гласова са 1.500 бирачких места, што додатно успорава изборни процес и проглашавање коначних резултата избора.

Очекује се да пребројавање гласова траје две до три недеље, што би почетком децембра требало да створи услове за проглашавање коначних резултата избора одржаних 6. октобра на Косову и Метохији.

број коментара 0 Пошаљи коментар