Ко губи, а ко добија одлуком да се не рачунају гласови из централне Србије

Косовски врховни суд би требало да поништи или потврди одлуку о одбацивању гласова из централне Србије из коначних резултата парламентарних избора одржаних пре више од месец дана. Одбацивање гласова из централне Србије посвађало је албанске политичаре у Приштини јер једни овом одлуком добијају, а други губе.

Губитници због одлуке Изборног панела за жалбе да одбаци близу 4.000 гласова из централне Србије су странке Албанаца које су по броју добијених гласова надомак формирања следеће косовске владе. Покрет Самоопредељење је на првом месту, а Демократски савез на другом.

Ове две странке су пре одбацивања гласова из централне Србије добиле заједно 61 посланичко место, што је довољно за формирање владајуће већине у парламенту. Уз гласове несрпских мањина имале би и комотну већину.

По проглашењу коначних резултата избора, коалиција Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија жалила се панелу за жалбе због начина допремања српских гласова. Панел је уважио жалбу и одбацивањем српских гласова, та коалиција је прошла предизборни праг и има шансу за шест посланика.

Међутим, у том случају покрет Самоопредељење и Демократски савез губе четири посланичка места и могућност да сами, без треће странке, формирају будућу владу.

Гласови из централне Србије у већини су подржали Српску листу. На њен изборни резултат одбацивање тих гласова не утиче. Из Самоопредељења и Демократског савеза су се жалили Врховном суду, што је изазвало оштре коментаре и оптужбе других албанских странака.

Из Демократске партије су за Самоопредељење рекли да је стало у одбрану Српске листе, која је, по њима, продужена рука Александра Вучића на Косову.

Из коалиције Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија навели су да је залагање за неодбацивање српских гласова заправо показивање лицемерја оних који тврде да нуде нови почетак, а у ствари представљају само заблуду у својој варијанти.

Данас очекујемо одлуку Врховног суда, а у току је пребројавање гласова са 1.500 бирачких места, што додатно успорава изборни процес и проглашавање коначних резултата избора.

Очекује се да пребројавање гласова траје две до три недеље, што би почетком децембра требало да створи услове за проглашавање коначних резултата избора одржаних 6. октобра на Косову и Метохији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво