Много изборних услова и даље "подвучено црвеном"

Милан Антонијевић из Фондације за отворено друштво сматра да преложена казна од 100.000 до 150.000 за коришћење јавних ресурса у кампањи није довољна. Истиче да су представници Европског парламента доста ставки о изборним условима означили црвеном бојом, што значи да нису испуњени постављени захтеви.

Влада Србије утврдила је Предлоге закона о изменама и допунама Закона о Агенцији за борбу против корупције и Закона о спречавању корупције, с циљем јачања одговорности политичких субјеката као учесника у изборном процесу.

Предложено је увођење забране јавним функционерима да користе јавне ресурсе и скупове за промоцију политичких странака. Измене закона односе се и на јасно одвајање функционерске и политичке функције, саопшено је из Владе.

На питање РТС-а да ли је могуће да пет-шест месеци уочи избора власт и опозиција постигну компромис о изборним условима, Милан Антонијевић из Фондације за отворено друштво каже да постоје почетни кораци који показују да је могуће изменити одређене изборне услове.

"Постоје почетни кораци који показују да је могуће изменити одређене изборне услове и направити оно што Канцеларија за демократске институције и људска права ОЕБС-а (ОДИР) захтева – изједначавање услова оних који учествују, онемогућавање злоупотреба финансија којима располаже држава и они на власти, да се јасно разграниче", рекао је Антонијевић.

Остављено је, каже, доста простора да се види да ли је Влада способна да донесе законе, а може и да се уђе у оцену квалитета понуђеног и види на који начин ће се спроводити.

Доста тога је подвучено црвеном

Антонијевић истиче да су нови известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик и председница делегације у Одбору за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ Тања Фајон, који вечерас стижу у Београд, израдили документ који говори шта је испуњено, а шта није.

"Доста је ствари црвеном бојом означено јер нису испуњене, неке јесу, а неке су делимично испуњене", навео је Антонијевић.

Говорећи о функционерској кампањи, Антонијевић је рекао да се није у потпуности изашло у сусрет захтевима ОДИР-а. Добро је, каже, што је стигла дефиниција појма јавни ресурс, који означава непокретности, покретне ствари и друга добра у јавној својини.

"Добили смо дефиницију јавних ресурса, тај део је добар. Имате могућност да одредите шта не сме да се користи током капмпање", рекао је Антонијевић.

Критикује, међутим, то што они који прекрше закон и користе јавне ресурсе прекршајно одговарају према овом предлогу, а прети им казна од 100.000 до 150.000 динара.

"То није висока казна јер може да утиче на четворогодишњи живот наших грађана", рекао је Антонијевић.

Незадовољство радом Агенције за борбу против корупције 

Постоји општа сагласност да Агенција за борбу против корупције не обавља свој посао.

"Ако постоји сумња у рад Агенције и оних који воде државу, чини ми се да цивилно друштво може да заузме став да је тешко очекивати да ће се у потпуности поштовати закон", рекао је Антонијевић.

Подсећа да се закони не разматрају по хиној процедури, што је био захтев.

"Постоји простор за амандмане, а након коментара европарламентараца, који пред собом имају добре анализе, биће довољно времена и простора да се грађанима представе најбољи закони и да видимо измене које до сада нису хтели да уврсте у предлог закона", закључио је Антонијевић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво