Много изборних услова и даље "подвучено црвеном"

Милан Антонијевић из Фондације за отворено друштво сматра да преложена казна од 100.000 до 150.000 за коришћење јавних ресурса у кампањи није довољна. Истиче да су представници Европског парламента доста ставки о изборним условима означили црвеном бојом, што значи да нису испуњени постављени захтеви.

Влада Србије утврдила је Предлоге закона о изменама и допунама Закона о Агенцији за борбу против корупције и Закона о спречавању корупције, с циљем јачања одговорности политичких субјеката као учесника у изборном процесу.

Предложено је увођење забране јавним функционерима да користе јавне ресурсе и скупове за промоцију политичких странака. Измене закона односе се и на јасно одвајање функционерске и политичке функције, саопшено је из Владе.

На питање РТС-а да ли је могуће да пет-шест месеци уочи избора власт и опозиција постигну компромис о изборним условима, Милан Антонијевић из Фондације за отворено друштво каже да постоје почетни кораци који показују да је могуће изменити одређене изборне услове.

"Постоје почетни кораци који показују да је могуће изменити одређене изборне услове и направити оно што Канцеларија за демократске институције и људска права ОЕБС-а (ОДИР) захтева – изједначавање услова оних који учествују, онемогућавање злоупотреба финансија којима располаже држава и они на власти, да се јасно разграниче", рекао је Антонијевић.

Остављено је, каже, доста простора да се види да ли је Влада способна да донесе законе, а може и да се уђе у оцену квалитета понуђеног и види на који начин ће се спроводити.

Доста тога је подвучено црвеном

Антонијевић истиче да су нови известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик и председница делегације у Одбору за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ Тања Фајон, који вечерас стижу у Београд, израдили документ који говори шта је испуњено, а шта није.

"Доста је ствари црвеном бојом означено јер нису испуњене, неке јесу, а неке су делимично испуњене", навео је Антонијевић.

Говорећи о функционерској кампањи, Антонијевић је рекао да се није у потпуности изашло у сусрет захтевима ОДИР-а. Добро је, каже, што је стигла дефиниција појма јавни ресурс, који означава непокретности, покретне ствари и друга добра у јавној својини.

"Добили смо дефиницију јавних ресурса, тај део је добар. Имате могућност да одредите шта не сме да се користи током капмпање", рекао је Антонијевић.

Критикује, међутим, то што они који прекрше закон и користе јавне ресурсе прекршајно одговарају према овом предлогу, а прети им казна од 100.000 до 150.000 динара.

"То није висока казна јер може да утиче на четворогодишњи живот наших грађана", рекао је Антонијевић.

Незадовољство радом Агенције за борбу против корупције 

Постоји општа сагласност да Агенција за борбу против корупције не обавља свој посао.

"Ако постоји сумња у рад Агенције и оних који воде државу, чини ми се да цивилно друштво може да заузме став да је тешко очекивати да ће се у потпуности поштовати закон", рекао је Антонијевић.

Подсећа да се закони не разматрају по хиној процедури, што је био захтев.

"Постоји простор за амандмане, а након коментара европарламентараца, који пред собом имају добре анализе, биће довољно времена и простора да се грађанима представе најбољи закони и да видимо измене које до сада нису хтели да уврсте у предлог закона", закључио је Антонијевић.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. нов 2019, 14:31) - anonymous [нерегистровани]

sto do stopedeset hiljada

Manje im od mesecne plate.

(четвртак, 14. нов 2019, 13:22) - anonymous [нерегистровани]

komentar

Jel moze da se u Srbiji donese zakon da jedna osoba ne moze da bude na vlasti duze od dva mandata na bilo kojoj funkciji?
Pratim politicku scenu u Srbiji vec 30 godina i stalno se vrti istih 50-ak osoba. Malo kao odu u opoziciju, pa se vrate i tako u krug.
U Americi predsednik moze da ima maksimum 2 mandata po 4 godine i posle vise ne moze da bude ni senator, ni guverner.

(четвртак, 14. нов 2019, 11:24) - глас разума [нерегистровани]

Изборни (не)услови

Приметно је осетно поигравање вољом народа широм света и извргавање руглу оно што се назива вољом народа... Без обзира да ли је у питању македонски референдум, који је пропао, а ипак је спроведена воља губитника, да ли британски Брегзит, који је изгласан вољом већине, а ни три године после још није спроведен, да ли државни удари у Украјини и Боливији, где резултати избора и воља народа некима нису одговарали, па и у самим САД се многи својски труде да отерају легално изабраног председника. Тзв. Демократија све више постаје фарса и мртво слово на папиру, а учешћа страног, међународног фактора који све више потпирује разне "спонтане" устанке и немире, када неки народ не гласа како њима одговара, постају главна претња по сваку иоле озбиљну државу. Наша срећа у несрећи је изгледа што смо сви веома добро искусили све "благодети" 5. октобра, па нисмо жељни излазака на улице, јер знамо да ћемо то бити највише преварени. Потребно је створити механизме заштите од страног мешања и унутрашњих насилника, да би се сачувало оно што нам је преостало!