Предложени пенали за функционере који користе јавне ресурсе за кампању

Влада Републике Србије утврдила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о агенцији за борбу против корупције и Предлог закона о изменама и допунама Закона о спречавању корупције, са циљем јачања одговорности политичких субјеката као учесника у изборном процесу, наведено је у саопштењу Владине Канцеларије за сарадњу с медијима.

Наводи се да се, поред јачања одговорности у односу на коришћење и располагање јавним ресурсима, измене и допуне закона односе и на јасно одвајање функционерске и политичке функције, као и прописивање прекршаја за јавне функционере који користе јавне ресурсе у изборној кампањи супротно закону.

"Наведеним законским предлозима предвиђа се увођење новог појма – 'јавни ресурс' под којим се подразумева непокретност, покретна ствар и свако друго добро које је у јавној својини, односно у другом облику својине, које користе органи Републике Србије, аутономне покрајине или јединице локалне самоуправе", пише у саопштењу.

Уводи се забрана јавним функционерима да користе јавне ресурсе за промоцију политичких странака, односно политичких субјеката, као и коришћење јавних скупова за промоцију политичких странака.

У случају непоштовања ове забране прописан је и посебни прекршај јавног функционера за који се може изрећи новчана казна од 100.000 до 150.000 динара.

"Како је Народна скупштина усвојила нови Закон о спречавању корупције, који замењује Закон о Агенцији за борбу против корупције, а чија примена почиње од 1. септембра 2020. године, било је неопходно да се усвоје измене и допуне постојећег закона", стоји у саопштењу.

На иницијативу Кабинета председнице владе, утврђен је Предлог закона о изменама и допунама Закона о привредним друштвима са циљем даљег унапређења пословног амбијента.

Истиче се да светска пракса указује да је неопходно да се запослени у привредним друштвима стимулишу, како би што боље обављали своје послове, тиме што им се даје могућност да постану чланови привредног друштва.

"Ово се нарочито односи на посебан вид стимулације - давање опција за стицање учешћа у капиталу привредног друштва по повлашћеној цени, чиме се уједно повећава и вредност капитала, као и ефикасност рада запослених", навела је Влада.

Каже се и да се тај начин стимулације показао као делотворан у индустрији информационих технологија, које имају велики потенцијал брзог раста, као и у осталим сегментима привреде обухваћеним овим законским решењима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво