Посланици о значају Комисије за заштиту конкуренције

У оквиру обједињеног начелног претреса, посланици су расправаљи о листи кандидата за председника Комисије за заштиту конкуренције, листи кандидата за три члана Савета Комисије за заштиту конкуренције, предлогу одлуке о избору члана Комисије за хартије од вредности и у оквиру тачке 11 о избору члана Савета гувернера Народне банке Србије.

Представник предлагача избора члана Савета гувернера Народне банке, потпредседник Скупштине Србије Верољуб Арсић, казао је да је Одбор за финансије донео одлуку да предложи, односно да обнови мандат Николи Мартиновићу, а као један од разлога за ту одлуку навео је то што је, према његовим речима, НБС у протеклих неколико година имала јако добре резултате.

Указао је на то да мере консолидације које су спроведене претходних година у Србији, Влада Србије и председник Александар Вучић не би успели тако успешно да спроведу без подршке НБС.

"НБС је пронашла заједно с Владом Србије ту једну меру како треба да се понаша у тим околностима и на тај начин је подржала и скратила на одређен начин саме мере фискалне консолидације и сда имамо ситуацију да можемо да кажемо да Србија своје текуће трошкове покрива из реалних прихода", казао је Арсић.

Највише интересовања током заједничке начелне расправе посланици су показали управо за Комисију за заштиту конкуренције која би, како су навели посланици владајуће коалиције, који ће и подржати предложена ррешења у дану за гласање, требала да обезбеди исте услове на тржишту за све и да помогне у борби против корупције.

Посланици Српске радикалне странке, током расправе истакли су да, према њиховом мишљењу, у Србији та Космисија не ради оно што би требала по закону, односно не води рачуна да услови функционисања на тржишту буду исти за све или макар приближно исти, оптужујући уједно власт да не ради ништа како би спречила монопол.

Посланик радикала Милорад Мирчић навео је да би Комисија за заштиту конкуренције према закону требало да води рачуна да услови функционисања на тржишту буду исти за све или приближно једнаки за све учеснике, али тврди да то није случај у Србији.

Као примере навео је област увоза и банкарски сектор, истакавши да већ дужи низ година постоји увознички лоби, који утиче и на рад Народне банке Србије и који у суштини нема никакву конкуренцију.

Комисија за заштиту конкуренције има задатак да својом активношћу спречава нелојалну конкуренцију и својим мерама онемогући незаконити привилеговане учеснике у тржишној утакмици да крше закон, навела је посланица СПС-а Снежана Пауновић.

Према њеним речима, мисија Комисије је да се стара да услови на српском тржишту буду такви да омогућавају равноправно учешће свих привредних субјеката и њихових роба и услуга.

Посланик Српске напредне странке Горан Ковачевић истакао је да је конкуренција и заштита конкуренције кључна ствар у борби против корупције, објашњавајући да када постоји конкуренција, онда мање-више корупције нема.

Посланик странке Правде и помирења Муамер Зукорлић нагласио је да је на терену нагомилано пуно проблема по питању нелојалне конкуренције и непоштовања антимонополских закона и то посебно, како је навео, у Рашкој области.

Рекао је да се пре деценију у тој области, посебно у Новом Пазару, десила права експанзија мале привреде, породичних предузећа и то пре свега у сектору производње.

Навео је да очекује да ће се одлукама и именовањима, које ће његова странка подржати, таквој и сличним праксама стати у крај.

Посланик СРС-а Немања Шаровић поставио је питања шта је то што је Комисија за заштиту конкуренције велико урадила за грађане Србије, које је "монополе сломила и са којим лобијем се ухватила у коштац".

Затражио је да се покаже шта је Комисија урадила, како би се утврдило да су, како каже, биле оправдане велике плате које примају.

Председавајући Верољуб Арсић затражио је неколико пута од Шаровића, за време његовог обраћања, да се врати на дневни ред, након чега му је изрекао и опомену, коју је после краће расправе повукао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво