Дачић: Само компромисно решење обезбеђује трајни мир

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да само компромисно решење постигнуто дијалогом Београда и Приштине, уз подршку међународне заједнице, може да обезбеди трајни мир и стабилност. Дачић је истакао да је партнерски однос са НАТО-ом важан елемент државне политике Србије.

Ивица Дачић је на отварању недеље НАТО-а у Београду рекао да не постоји ниједан разлог да нешто што усагласе две стране не буде прихватљиво за било којег трећег актера и додао да је уверен да сваки договор у решавању отворених питања подстицајно делује на одржавање мира и стабилности у региону.

Истакао је и да су за Србију веома важне и гаранције да тзв. косовске безбедносне снаге и друге наоружане формације, састављене од Албанаца, не могу да улазе на север Покрајине без сагласности команданта Кфора.

Како је напоменуо, нажалост, одлазак тих формација у доминантно српске средине се десио више пута и представља потез који са собом носи потенцијал да ескалира у размерама које се не могу контролисати.

"Зато очекујемо да Кфор, у складу са мандатом, делује превентивно како би неке будуће сличне акције на северу Косова и Метохије биле спречене", поручио је Дачић.

Додао је да је партнерски однос са НАТО-ом важан елемент државне политике Србије и настојања да регион буде трајно стабилан, наводећи да сарадња са Алијансом почива на уважавању политике војне неутралности Србије, без условљавања Србије да постане чланица НАТО-а.

Питање повезивања мора да надвлада питања раздвајања

Према његовим речима, постоји отвореност Србије да унапреди политички дијалог и конкретну сарадњу са НАТО-ом у свим областима од заједничког интереса, указујући да постоје добри односи између председника Србије Александра Вучића и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга.

Србија се, рекао је Дачић, позиционирала на међународној сцени као одговоран, предвидљив и кредибилан партнер који доприноси очувању мира и унапређењу безбедности у региону.

"Својим спољнополитичким приоритетима, међу којима су заштита суверенитета и територијалног интегритета наше земље, чланство у ЕУ, промоција регионалне сарадње и неговање пријатељских и партнерских односа на глобалном плану. Србија се потврдила као извозник безбедности и важан чинилац решавања многих, првенствено регионалних питања", истакао је Дачић.

Указао је да Србија континуирано покреће регионалне теме које за циљ имају повећање атрактивности читавог Западног Балкана, што би за последицу требало да има увећање инвестиција и раст трговинске размене, као основе за убрзани економски развој.

"Инцијатива председника Вучића и премијерâ Едија Раме и Зорана Заева о тзв. регионалном 'мини-шенгену', коју ће, надам се, подржати и остали актери у региону, требало би да створи услове за бржи проток људи и капитала, али и да омогући просперитет читавог региона, уз истовремено јачање стабилности. Питање повезивања мора да надвлада питања раздвајања", поручио је шеф српске дипломатије.

Деликатан однос Србије и НАТО-а

Дачић се осврнуо и на однос Србије и НАТО који је, каже, деликатан због наслеђа из прошлости, односно због НАТО бомбрадовања тадашње СР Југославије, подсетивши да је Алијанса интервенисала без овлашћења СБ УН.

"Те догађаје не можемо да заборавимо и увек ћемо се сећати оних који су страдали. Управо смо ове године комеморативним програмом обележили 20 година од те трагедије, чиме смо желели да упутимо универзалну поруку да се нешто слично не сме поновити ни једној сувереној земљи", рекао је Дачић.

Навео је и да након 20 година Србија и НАТО имају различита гледишта у вези са тим догађајем, али то, каже, не мења реалност да сви учесници тих догађаја имају одговорност и обавезу да учине све да се посредством сарадње очува мир и обезбеди трајна стабилност.

"Србија гледа у будућност и опредељена је да унапређује сарадњу у области одбране и безбедности са чланицама и партнерима НАТО-а. Политика војне неутралности, као основа наше политике не само према НАТО-у већ и према сваком другом војном савезу, не доводи се у питање", поновио је министар.

Како каже, такво јасно и чврсто опредељење поштује се и на Истоку и на Западу, а истовремено, у потпуности Србија уважава одлуку суседа и других земаља да приступе Алијанси или неким другим војним савезима.

"Зато очекујемо разумевање за наше контакте са земљама које нису чланице НАТО-а, а који су засновани на принципима свестране сарадње, уз вођење политике војне неутралности", рекао је Дачић.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 13. нов 2019, 14:42) - anonymous [нерегистровани]

Posledice

nato bombardovanje namerno malim slovima nije nam nista dobro donelo.Albanci na Kosmetu hoce samostalnu drzavu na nasoj zemlji.To ne moze ko hoce nek ide u Albaniju a nasu zemlju nek ostave na miru.Kakav crni kompromis o svojoj teritoriji i zemlji.Pa albanci da su hteli da rade sada bi radili,ali to ne zele.Nema predaje svoje zemlje nekom ko nam otima zemlju vec nekoliko stotina godina.Suvise srba je glavom platilo to sto nije zelelo da proda i preda svoju zemlju.Prema tome pamet u glavu.Mi na zapadu prijatelje nemamo.

(среда, 13. нов 2019, 14:42) - anonymous [нерегистровани]

Trajno

Nijedno spolja nametnuto rešenje nikada u istoriji nije bilo trajno. Dakle, jedino trajno rešenje jeste u okviru međunarodnog prava i onoga što je nepobitna činjenica - KiM je deo Srbije i ne može biti oteto. Albanski teroristi moraju da odgovaraju za sve zločine. A onda sa ostalima može da se vidi da li i kakvo nezadovoljstvo postoji i zbog čega. Ako su u zabludi da Srbija pripada njima onda im treba objasniti.

(среда, 13. нов 2019, 13:15) - anonymous [нерегистровани]

Dajte molim vas vise !!

Recite vec jednom sta vam je taj kompromis ?? Nema kompromisa oko sopstvene uzurpirane zemlje.

(среда, 13. нов 2019, 13:12) - anonymous [нерегистровани]

A

Zasta nam treba "nato nedelja?"Namerno mala slova.

(среда, 13. нов 2019, 11:28) - anonymous [нерегистровани]

Koliko si jak toliko te postuju

Sad pricaju, eto kako NATO ne moze i nece terati Srbiju u NATO. Koje pretvaranje, sta bi oni sve uradili ali nema vise Jeljcina. To je proslost, situacija se zaokrenula 180 grada, gotovo.
Srbska diplomatija je "nesto naucila", istina na svojim greskama , ali dobro sad bar znaju sta rade ima prijatelja u razumnim drzavnicima na sve strane. Priznanja se povlace-ko bi rekao? Vojska se povratila iz raspada, ekonomija polako uzlaznom putanjom. Nadam se samo da nas nisu zaduzili previse kod MMF.
Mi radimo svoj put, a drugi neka misle o nma sta im volja.

(среда, 13. нов 2019, 10:36) - anonymous [нерегистровани]

Gosti

Ne mogu gosti da otmu kuću samo zato što ih ima više od vlasnika kuće. Albanci imaju državu. Ostavite naše nama. Mi vaše niti smo tražili ni oteli.