Линта: Циљ закључака Скупштине РС повратак изворном Дејтонском споразуму

Маратонска седница, која је трајала чак 15 сати, завршена је у уторак у Скупштини Републике Српске. Усвојено је 20 закључака које је предложила странка Милорада Додика. Траже поштовање Дејтонског споразума и најављују могућност новог Устава Републике Српске и укидање Канцеларије високог представника. Председник Одбора за дијаспору Скупштине Србије Миодраг Линта каже за РТС да је крајњи циљ закључака повратак изворном Дејтонском споразуму.

Председник Одбора за дијаспору Скупштине Србије Миодраг Линта је гостујући у Дневнику РТС-а истакао да пружа пуну подршку закључцима.

Линта је рекао да је главни циљ седнице био одбрана Републике Српске, њених права, надлежности и обавеза које су дефинисане Дејтонским споразумом.

"Од завршетка рата траје процес отимања надлежности Републике Српске, с крајњим циљем стварања једне унитарне и централизоване Босне и Херцеговине у којој би Бошњаци имали пуну доминацију, а Срби били грађани петог реда", казао је Линта.

Навео је да је главни проблем политика двоструких аршина појединих западних центара моћи и улога Канцеларије високог представника.

"Високи представник се поншао као апсолутистички монарх, као намесник који је мењао законе, наметао судије и тужиоце, укинуо је министарство одбране Републике Српске, укинуо је обавештајну службу Републике Српске, формирао је заједничке војне снаге", подсетио је Линта.

Нагласио је да је крајњи стратешки циљ повратак изворном Дејтонском споразуму, по којем се Босна и Херцеговина састоји од два ентитета и три конститутивна народа.

"Улога високог представника постаје сувишна. Добар је закључак да треба укинути Канцеларију високог представника и ићи на стратешки договор Републике Српске и Федерације. Босна и Херцеговина може да функционише само уз договор, а не наметањем решења", закључио је Миодраг Линта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво