Посланици о "мини шенгену", "Крушику", Диани Будисављевић

Посланици Скупштине Србије постављали су питања, а интересовало их је због чега компанија "Крушик" није добила дозволу за извоз муниције у Јерменију, да ли се у српским уџбеницима баштине тековине Првог светског рата, као и због чега се формира "мини шенген", поред постојећег ЦЕФТА споразума.

Шеф посланичке групе СРС-а Војислав Шешељ питао је председника Србије Александра Вучића када ће да објасни зашто је покренуо иницијативу "мали шенген" када се ЦЕФТА показала као добра све док је, како каже, нису "торпедовали одметници са КиМ".

Шешељ је рекао да се радикали залажу за слободну трговину, али указује да смо у ЦЕФТА обезбеђени од прејудицирања статуса Косова.

"У ‘малом шенгену’ тога нема. Када се појави албанска делегација из Приштине све државе ће их примити здраво за готово", рекао је Шешељ.

Посланик Социјалистичке партије Србије (СПС) Неђо Јовановић питао је Министарство просвете и културе колико се баштине тековине Првог светског рата у уџбеницима, јер, како каже, младе генерације треба да сачувају историју од ревизије и скрнављења истине.

"Србија и српски народ показали су да су одани идеји слободе и да је српски народ слободољубив. Србија је дала велике хероје који су својим животима и борбом показали да је наша земља била увек на путу борбе за слободу", рекао је Јовановић и упитао да ли је све то адекватно заступљено у друштвеном животу, односно у култури, уметности, образовању...

Посланик СНС-а Миодраг Линта имао је питање за министра Зорана Ђорђевића чије је министарство припремило Нацрт закона о правима бораца, војних инвалида и цивилних инвалида рата и чланова њихових породица.

Како каже, јавна расправа је завршена, а део бораца није задовољан јер није прихваћена његова иницијатива да се у Нацрт стави одредба да се крајишким борцима призна ратни стаж у двоструком трајању, због чега је поставио питање да ли ће се то наћи у новом закону.

Посланик Покрет за спас Србије – Нова Србија Ђорђе Вукадиновић рекао је да је од Министарства трговине, туризма и телекомуникација добио одговор да они нису дали дозволу компанији "Крушик" за извоз наоружања у Јерменију, иако су покренули процедуре, јер, како су навели, нису добили све потребне сагласности за то.

Процедра, каже Вукадиновић, подразумева да МУП, Министарство одбране, Министарство спољних послова и БИА дају позитивино мишљење, те пита да ли су они и са којим образложењем ускратили дозволу "Крушику", наводећи да је неколико месеци касније, након што "Крушик" није добио дозволу, дозвола издата једној приватној фирми.

Вукадиновић је питао и шта је тачно потписано у споразуму о "мини шенгену".

"Да ли је реч о убрзавању процедуре на граници или је пак реч о нечему више, и ако је тако, зашто Скупштина и јавност не знају више о томе", питао је Вукадиновић.

Он је додао да од председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић очекује да дођу у Скупштину и саопште о чему је реч.

Посланик Странке модерне Србије (СМС) Немања Радојевић питао је градску управу у Београду, која је, каже, планирала изградњу споменика Диане Будисављевић која је спасила 10.000 српске деце на територији НДХ из усташких логора, докле се стигло са тим пројектом.

Он је додао да СМС покреће иницијативу да мост код Бачке Паланке који служи као гранични прелаз између Србије и Хрватске добије назив по Диани Будисављевић, и додао да странка апелује да Влада Србије да пронађе средства да јој се направе споменици у Загребу и родном граду Инсбруку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво