Вучић: Циркусом око тровања навукли неискусног Куртија

Председник Србије Александар Вучић нагласио је да је "циркус" око тровања чланова косовске изборне комисије приликом пребројавања гласова из централне Србије служио против лидера покрета Самоопредељење Аљбина Куртија.

"Ако се сећате, а вечерас су ми и неки албански аналитичари које сам видео овде, рекли 'што си ти морао први да провалиш шта се ради', говорио сам о томе већ раније. Све је то урађено да би навукли неискусног Куртија", објаснио је Вучић новинарима упитан да прокоментарише поништавање гласова из централне Србије.

После састанка са француским председником Макроном рекао је да ће инсистирати док је жив да се изнесе истина, како би свет видео о каквим је лажовима реч у Приштини.

"То тровање је смишљено против Куртија. Направили су интерну игру. И да укину тих 4.000 до 5.000 гласова, то не би утицало на Српску листу, која је добила десет посланичких места. Није Српска листа била мета, већ је требало нашкодити имиџу Србије у свету и променити слику у парламенту, јер ако уђе НИСМА, смањује се број мандата Куртију, а потом могу у блоку да са странком Исе Мустафе имају више од Куртија и тиме наметну свог кандидата за премијера Вљору Османи", објаснио је он.

Вучић је казао да су тренутно такве игранке у току и да у њима учествују и играчи из света.

"Очекујте још много проблема у формирању парламента и владе у Приштини", најавио је он.

Указао је да му је драго што је Србија показала да боље од осталих разуме те примитивне трикове и "штосеве" који могу да прођу на Западу.

"Добро је што смо целом свету указали на то, и показали више знања и памети од оних који су помислили да би неко стварно тровао. Ући ће у историју тај циркус као најгора шарада и парада лудости коју је неко икада направио. Ставили су пестициде, онда узели рефлекс за чишћење намештаја, да би рекли ето отрова", рекао је он.

На питање с ким би квалитетније могао да преговора, да ли са Куртијем или са Османијевом, Вучић је одговорио да то не може да зна, и да за Србију нема лаког разговора.

Указао је да ни у Србији никада до краја нисмо хтели да сагледамо истину, као што је то случај у Приштини.

"Они када говоре о реалности имају своју. Стварну реалну ситуацију нико не жели, и то је проблем свих нас на Балкану. То не желимо ми у Србији, а они то не желе још 10 пута више", рекао је Вучић.

Истакао је да се трудио, неретко и губећи политичке поене због тога, да говори истину грађанима.

"Ако видите шта су њихове идеје и како доживљавају реалност, видите колико су далеко од непристрасног приступа. То угрожава мир. То ће бити велики проблем за све међународне представнике који мисле да нас доведу на неке разговоре или дијалог у будућности", нагласио је он.

Вучић је указао на то да Српска листа има 10 од укупно 120 посланика, што није мало, и да Србија мора да разговара с легитимним представницима албанског народа, као што Приштина мора да разговара с легитимним представницима српског народа, а не да тражи, као што смо и сами чинили раније, да причају са некима које нико неће.

Иницијатива значајнија од повлачења признања Косова

Вучић је рекао да је иницијатива уклањања баријера у слободи протока робе, услуга, капитала и људи између Србије, Северне Македоније и Албаније значајнија од повлачења признања Косова.

Упитан да ли је добио подршку за "мали Шенген" од Макрона и да ли очекује притиске на тај пројекат, Вучић је одговорио да не би ту иницијативу назвао тим именом, иако је то већ ушло у дневну употребу, пошто то нервира неке људе, а и због географске одреднице.

"Нико не може да каже да та иницијатива некоме може да смета, јер нема рационалног разлога за то. Иницијатив су подржале Сједињене Државе, и Макрон ће то учинити јавно. Али ће некој земљи неки рећи да кажу да су против тога, због нечега, јер су схватили да смо узели судбину у своје руке и да сами решавамо своје проблеме", објаснио је он.

"Видим да ни члановима моје породице не могу да објасним колики значај има та иницијатива. Старији син мисли да је значајније повлачење признања независности Косова, а то није ни близу тога", рекао је он.

Вучић се истовремено захвалио Гани на одлуци о повлачењу признања, истакавши да је та земља велики партнер Србије.

"Али повлачење признање је постизање наше неке тактичке позиције што неће драстично да промени ситуацију, а ово мења будућност свих нас. Од кључног је значаја за све нас", нагласио је он, изразивши наду да ће сви имати политичке снаге да заштите своје независно одлучивање.

Указао је да ће иницијатива допринети мањем одласку грађана из земље, и већем повратку.

"Они који критикују треба да знају да Србија добија много. Ми у региону са свим земљама, са којима се граничимо, изузев једне, а то је Мађарска, имамо суфицит у трговинској размени. И ћорав би видео да иницијатива највише одговара Србији, јер је она та која је најснажнија, која може да прода више робе и услуга и која је у људским ресурсама најснажнија", рекао је он.

Вучић је казао да много наде полаже у ту иницијативу, јер се тиме мења будућност, иако ће мање земље краткорочно добијати више.

Изједначавањем које год таксе, наводи, биће више инвестиција.

Навео је и да иницијатива решава проблеме недостака радне снаге, јер немамо довољно заваривача, месара, тесара, бравара, којих треба све више.

Србија урадила много захваљујући народу 

Вучић је, у изјави новинарима, упитан да прокоментарише да неке земље траже да се поново стави на гласање одлука о отварању приступних преговора ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом, као и питање да ли ће до тога доћи, рекао да очекује да ће их отворити у марту, ако се не би чекао самит у Загребу у мају.

"Урадиће то у марту, јер се плаше резултата избора у Скопљу, где се гласа 12. априла. Не желе да буду кривци пораза неког коме су обећали нешто за нешто што је урадио", објаснио је он.

Истовремено Вучић каже да је председник Француске Емануел Макрон у праву када каже "даћете преговоре, а онда 10 година отварати поглавља".

Тиме ће, како упозорава Вучић, дотерати до потпуног "егала" противника и присталица ЕУ у нашим земљама.

"Макрон за разлику од других каже истину и није лицемеран", додао је он.

Вучић је рекао да Србија нема ништа против да се наставе преговори о поглављима а да нам неко отвори структурне фондове, и да тако примамо преко милиајрду евра, на основу чега би живели боље.

"Али то се неће десити. Могу одмах да кажем које ће земље бити против. Држаће нас по систему 'заслуга'. С тим у вези сам рекао Макрону 'ти не би могао да будеш добар кандидат за чланство ЕУ, јер имате улогу извршне власти у избору судија'. Наравно, не бих да поредим француско правосуђе са нашим", додао је он.

Вучић је рекао да је за нас потребно појашњавање свега, јер у супротном они ће отворити преговоре сликаће се и "клиберити", а потом неће ништа даље уследити.

Нагласио је да је Србија урадила много тога али, пре свега, захваљујући нашем народу.

"Имали смо подршку ЕУ и хвала на томе, али смо пре свега урадили много захваљујући мерама које је провео наш народ. Зато данас видимо бољу перспективу него што је била. Ми на себе треба да будемо поносни, на свој народ и грађане", истакао је он.

Нема никаквих разговора иза затворених врата

Председник је изјавио да Хашим Тачи председнику Француске Емануелу Макрону није рекао шта стварно мисли.

Вучић је, замољен да прокоментарише изјаву Тачија да је пренео Макрону да је Приштина за мировни споразум са Београдом, казао да је то чуо од њега и пре две, или три године.

"Спреман је за мировни споразум у којем бисмо ми признали независно Косово. То је као да ја изађем и кажем да сам спреман за фантастичан споразум са ЕУ и да нам пребаце 15 милијарди евра, а да ћемо ми признати да ЕУ није ништа погрешила у протеклих 18 година. Он то каже као да треба да будемо срећни да нас признају. Кога ћете да признате, шта причате? Ми смо призната земља у УН, па нама твоје признање не треба", поручио је он.

Вучић је рекао да нема проблем када разговара са неким ко је реалан и рационалан, а да је Тачи Макрону рекао само оно што воли да чује.

"Није рекао што стварно то мисли. Ми када се видимо кажемо једно другом 'добар дан, како сте, лаку ноћ', 'што сте урадили ово или оно'. Оно што смо некада имали да се виђамо једном недељно, па и месечно, више од годину дана нема, осим што се видимо на међународним конференцијама, где успут ја њему кажем 'немојте да измишљате глупости око тровања', а он мени нешто слично, и то је то", пренео је он додајући да нема никаквог помака, нити разговора ни иза затворених врата.

Вучић је казао да му је Макрон рекао да би желео да Европа посредује и дође до решења косовског проблема.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво