Настављају се разговори о "малом Шенгену", придружили се представници БиХ и Црне Горе

Настављен је састанак о "малом Шенгену". Председнику Србије Александру Вучићу и премијерима Албаније и Северне Македоније Едију Рами и Зорану Заеву придружили су се председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић и министарка привреде Црне Горе Драгица Секулић.

Председник Србије Александар Вучић борави у Северној Македонији где је учествовао на састанку лидера Западног Балкана, који се одржава у Охриду.

Вучић, Зоран Заев и Еди Рама договорили су се синоћ да се уведе систем који би омогућио путовање између земаља само уз личну карту, потом заједничке радне дозволе које ће омогућити рад у све три земље без додатних процедура и скраћење времена за камионе на границама.

Председник Србије је рекао за РТС да је тај договор добар за грађане. Очекује да ће он, ипак, бити нападнут због важности одлука. Не плашим се притиска, знам да је добро за људе у Србији, рекао је Вучић. 

"Ова иницијатива је заснована на четири суштинске ЕУ слободе, а то су проток робе, услуга, људи и капитала. Ако успемо ово за све нас може бити извор економског раста у годинама које долазе. Креира се страховито добар инвестициони амбијент за све оне који желе да улажу у овај регион", рекао је председник Србије.

Вучић је у интервјуу за РТС рекао да су то тектонске промене које ће бити значајне за наше земље и привреде.

"Тиме шаљемо поруку стабилности, да имате слободу кретања, слободу протока роба на простору где живи 12 милиона људи и на прилично великој територији. Наше привреде ће да значе већу атрактивност за директне стране инвестиције за које је све важније дуално образовање, стабилност и слобода кретања на што већој територији и пријемчивост радне снаге", рекао је Вучић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво