Састанак Вучића, Заева и Раме у Охриду

Председник Србије Александар Вучић, премијери Северне Македоније и Албаније, Зоран Заев и Еди Рама, састали су се у Охриду како би наставили разговоре о иницијативи за слободан проток људи, робе, услуга и капитала.

У Новом Саду, пре месец дана договорена је конкретизација инцијативе која треба да ојача привреде три земље и повећа њихову атрактивност за инвеститоре.

Најављено је да би већ у Охриду могле бити договорене конкретне мере за реализацију слободног протока људи, робе, услуга и капитала.

Трилатерални састанак председника Србије и премијера Северне Македоније и Албаније биће настављен сутра ујутро, након чега ће, како је најављено, разговарати са представницима медународних организација и институција.

После ових састанака, Вучић, Заев и Рама обратиће се представницима медија.

Лидерима три земље требало би да се придруже и председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић, како је Танјугу раније речено у Звиздићевом кабинету, док ће Црну Гору, која има резерве према овој иницијативи, представљати министарка економије Драгица Секулић.

Хашим Тачи рекао је да Приштина неће учествовати на састанку лидера Западног Балкана у Охриду, преноси РТК2. Он је на Фејсбуку навео да Косово не жели да своју евроатланску перспективу замени било којом регионалном иницијативом.

Вучић, од кога је и потекла ова идеја, рекао је да ће на Охриду бити у прилици да први пут направе Акциони план, чији предлог је већ послао Заеву и Рами.

"Можда смо ми са Балкана мало глупљи, али баш толико глупи нисмо. Све смо схватили и сад гледамо шта можемо да урадимо за себе и свој народ", рекао је недавно Вучић после састанка лидера Западног Балкана и Федерике Могерини у Бриселу и после одлуке Европског савета да не отпочне приступне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом, иако је било очекивано да је то практично "готова ствар".

Вучић је рекао да је за Србију веома важно уклањање препрека слободном протоку робе, капитала, услуга и људи у региону, те да би у иницијативи за повезивање шест западнобалканских економија желео да види и Приштину и Подгорицу и Сарајево.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво