Вучић после подне у Охриду, с лидерима региона о "малом Шенгену"

Председник Србије Александар Вучић стиже у Охрид, где ће данас и сутра учествовати на састанку лидера Западног Балкана посвећеном иницијативи за слободан проток људи, робе, услуга и капитала.

Трилатерални састанак председника Србије и премијера Северне Македоније и Албаније, Зорана Заева и Едија Раме биће одржан у 17.30.

Тројица лидера састаће се поново у недељу, у 9.00, а потом ће у 11.00 разговарати са представницима међународних организација и институција.

После ових састанака, Вучић, Заев и Рама обратиће се представницима медија.

Лидерима три земље требало би да се придруже и председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић, како је Танјугу раније речено у Звиздићевом кабинету, док ће Црну Гору, која има резерве према овој иницијативи, представљати министарка економије Драгица Секулић.

Учешће тзв. Косова, на којем инсистира Албанија, до сада није потврђено.

Вучић, од кога је и потекла ова идеја, рекао је да ће у Охриду бити у прилици да први пут направе Акциони план, чији предлог је већ послао Заеву и Рами.

"Можда смо ми са Балкана мало глупљи, али баш толико глупи нисмо. Све смо схватили и сад гледамо шта можемо да урадимо за себе и свој народ", рекао је недавно Вучић после састанка лидера Западног Балкана и Федерике Могерини у Бриселу и после одлуке Европског савета да не отпочне приступне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом иако је било очекивано да је то практично "готова ствар".

Додао је и да ће он на предстојећем скупу инсистирати на проширењу прешевског дела границе, како би камиони ишли брже.

У Охриду ће практично бити настављени разговори, започети пре месец дана у Новом Саду, о укидању препрека за слободан проток робе, услуга, капитала и људи између Србије, Северне Македоније и Албаније.

Вучић је рекао да је за Србију веома важно уклањање препрека слободном протоку робе, капитала, услуга и људи у региону, те да би у иницијативи за повезивање шест западнобалканских економија желео да види и Приштину и Подгорицу и Сарајево.

Бојазни да би иницијатива могла бити на известан начин злоупотребљена као изговор за одлагање интеграција земаља региона у ЕУ - свестан је и председник Србије.

У будућости ће се чути различити гласови о томе шта тај пројекат значи, каже он и додаје:

"Неки ће рећи да Србија то користи, јер не жели да види Приштину у тој групи, што уопште није истина. За нас је то веома важно и желимо да видимо и Приштину и Подгорицу и Сарајево у тој иницијативи, али одлука је на њима."

Скренуо је пажњу да и у ЕУ има доста људи који су противни тој идеји, јер нису "у главној улози" .

"Али, то није мој проблем. Као што сам већ рекао, нисмо деца, желимо да се побринемо за себе. На путу смо ка ЕУ, реците шта желите с нама, али морамо да осигурамо слободан проток робе, услуга, капитала и људи", поручује Вучић.

Захвалан је САД, Светском економском форуму, ЕБРД и другим институцијама, које су подржале тај пројекат веома отворено.

Иницијатива има подршку САД

Да иницијатива има подршку САД потврдио је и званичник Стејт департмента Метју Палмер на скупу лидера Западног Балкана у Женеви у организацији Светског економског форума.

"Иницијатива обећава и има нашу подршку", рекао је он и оценио да је то посебно важно у тренутку када САД преузимају већу улогу на Западном Балкану, а регион потезе ЕУ на плану проширења посматра као повлачење.

"Структура те иницијативе је отворена, у њој има места и за Црну Гору, БиХ и Косово. То је иницијатива која обећава, има нашу подршку и за коју смо посвећени раду у партнерству с лидерима Западног Балкана како бисмо постигли напредак", навео је Палмер.

Први ефекти пуне примене иницијативе за повезивање шест економија Западног Балкана у наредним годинама могли би да буду бржи проток људи, роба, капитала и услуга, већа стопа запошљавања и инвестиција као и смањење емисије штетних гасова у региону, сматрају еономисти.

Председник ПКС Марко Чадеж каже да је економска интеграција земаља Западног Балкана предуслов за развој региона и једини прави одговор на изазове нове економије.

Чадеж сматра важним што је потреба за тим препозната на највишем политичком нивоу о чему, како каже, сведочи чињеница да је састанак на Охриду наставак разговора започетих пре месец дана у Новом Саду, где су председник Србије и премијери Северне Македоније и Албаније потписали декларацију о слободном протоку људи и робе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво