Пауновић: Акциони план за права мањина бележи резултате

Директорка Канцеларије Владе Србије за људска и мањинска права Сузана Пауновић учествовала је у Бриселу на састанку Одбора за стабилизацију и придруживање Србије Европској унији. Навела је да се од усвајања Акционог плана бележе резултати на свим пољима када је у питању спровођење активности које су њиме предвиђене.

Сузана Пауновић  је током учествовања на састанку Одбора за стабилизацију и придруживање Србије ЕУ у Бриселу, указала да је усвајањем тог Акционог плана успостављен механизам за потпуну имплементацију законодавног оквира, као и механизам за мерење напретка у остваривању права националних мањина које живе у Србији.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије, она је истакла да је посебно важно што је од самог почетка националним мањинама омогућено да преко својих представника учествују у креирању и у праћењу тог документа.

Пауновић је навела да се од усвајања Акционог плана бележе резултати на свим пољима када је у питању спровођење активности које су њиме предвиђене, а да у прилог томе говори и чињеница да је за три године његове примене реализовано или се и даље реализује више од 80 одсто активности.

Процес извештавања, истиче Пауновићева, карактеришу од самог почетка и у свим фазама транспарентност и инклузивност.

Додаје да у спровођењу активности и извештавања учествује 80 органа и институција, укључујући и националне савете националних мањина и савете за међунационалне односе који функционишу на локалу.

"Напредак у реализацији активности мери се на свака три месеца. На 1.074 прилога носилаца активности, колико је до сада прикупљено, и на 11 извештаја који су на основу добијених предлога сачињени, било је свега шест коментара националних савета националних мањина, што говори о посвећености Србије спровођењу Акционог плана", подвукла је Пауновићева.

Према њеним речима, унапређен је и законодавни оквир, а резултати су постигнути и на пољу службене употребе језика и писма, личном и статусном положају припадника националних мањина.

Осим тога, додаје, изменама закона прецизиране су надлежности националних савета, радило се на оснаживању економског положаја националних мањина, као и на међународној и регионалној сарадњи у тој области.

Пауновићева је подсетила да је Владин Савет за националне мањине, којим председава председница Владе Ана Брнабић, а чине га ресорни министри и директори владиних служби, као и председници свих националних савета националних мањина надзире спровођење Акционог плана за остваривање права националних мањина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво