Приштина, избројани сви гласачки листићи

Обрадом последње групе од 2.039 гласова из иностранства, Централна изборна комисија на Косову завршила је бројање свих гласачких листића, те се данас може очекивати и саопштавање коначних резултата ванредних парламентарних избора одржаних пре месец дана.

Портпарол ЦИК-а Ваљмир Ељези потврдио је да коначни резултати избора одржаних 6. октобра могу да буду објављени данас, ако не буде подношења жалби на досадашњи процес бројања.

Централна изборна комисија је синоћ пребројала 1.806 коверата из дијаспоре након што је Врховни суд пресудио у корист захтева Самоопредељења да и ти гласови буду уврштени.

Од 2.039 гласачких листића, колико их је било у ковертама, Самоопредељење је добило 1.154 гласа, Демократски савез Косова (ЛДК) 395, Демократска партија Косова (ДПК) 276, коалиција АБК-СДП 79, док је коалиција НИСМА-АНР-ПД добила 26 гласова.

На основу тренутних калкулација, очекује се да ће Самоопредељење добити 32 посланичка места у косовској скупштини.

Демократски савез имао би 29, Демократска партија 25, а коалиција АБК-СДП 14 мандата.

Српска листа има 10 места а осталих десет освојили су кандидати других мањинских заједница.

Међутим, у коалицији НИСМА-АНК-СП тврде да су прешли изборни праг од пет одсто, што би им донело осам посланичких места.

"Након пребројавања 2.039 гласова дијаспоре који су стигли 17. октобра 2019, Социјалдемократска иницијатива и наша коалиција освојиле су више од 42.000 гласова или 5,02 одсто, чиме је наша коалиција постала део Скупштине Косова", саопштила је коалиција.

Ако се ови наводи обистине, онда ће број добијених мандата албанских странака бити промењен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи