Вучић: Задовољан сам садржајем разговора са Палмером

Председник Србије Александар Вучић рекао је након састанка са помоћником државног секретара САД Метјуом Палмером да је познато да су ставови Србије и САД о Космету различити, али да је захвалан Палмеру јер је био спреман да чује и саслуша шта Србија мисли. Палмер је рекао да је одлука ЕУ да не отвори преговоре са Северном Македонијом и Албанијом историјска грешка и лоша порука Западном Балкану.

Председник Србије је рекао да је са Палмером најпре разговарао у четири ока, а затим су уследили разговори двеју делегација. Истакао је да је задовољан разговорима јер су размотрена сва спорна питања и све разлике.  

Истакао је одлучност за проналажење решења у будућности која би значила боље и билатералне односе између САД и Србије.

Вучић је рекао да је отворено говорио са Метјуом Палмером и да верује да ће ускоро, за два до три месеца, бити створени услови за наставак дијалога Београда и Приштине.

Како је рекао, цени подршку САД европском путу Србије јер је то од великог значаја. Додаје да се разговарало о питањима која су спорна и која понекад умеју да заболе свакога у Србији.

Објашњава да је отворено говорио са Палмером и да су један другоме разјаснили многе ствари.  

Председник је рекао да Београд жели озбиљан и одговоран дијалог који би водио компромисном решењу. 

"Оно што сам рекао Палмеру и другима, Србија је спремна за компромис али није и неће бити спремна за унижавање свог народа на Косову и Метохији и народа у целини", рекао је председник.  

Каже да Београд није истицао екстремне и радикалне захтеве и да није тражио оно што нико други не може да прихвати, али напомиње да је немогуће Србију унизити и натерати на нешто што је противно њеним националним интересима.  

Истакао је да је интензивирање односа са САД важна ствар и у складу с тим је позвао председника САД Доналда Трампа да посети Србију. Подсетио је да ниједан председник САД није био у Београду од 1980. године и рекао да верује да би то био снажан импулс развоју односа двеју земаља. 

"Трамп би на лицу места на најбољи начин могао да осети ситуацију у Србији и региону и како би га српски народ дочекао", рекао је Вучић.  

Додаје и да је економска сарадња све боља и успешнија и да све већи број америчких компанија улаже у Србији. 

Палмер: САД желе да Западни Балкан има европску перспективу

Метју Палмер је после састанка рекао да је имао прилику да разговара са Вучићем о политичкој ситуацији у Србији и целом региону. 

 

Рекао је да је то изузетно важно после неуспеха да се нађе компромис о отварању преговора ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом.

"То је по нашем мишљењу историјска грешка и лоша порука читавом региону", навео је Палмер.  

Истиче да Америка жели да Западни Балкан има европску перспективу у да ће урадити све што може да убеди ЕУ да промени став.  

"Хвала вам, председниче, за ову прилику, за ваше пријатељство и вашу пажњу", рекао је Палмер на крају обраћања.  

Палмер је одговарајући на новинарско питање рекао да на Космету постоји простор да се чује много различитих гласова али да је важно да се поштују резултати демократских избора.

У том светлу, он је навео да је јасно да је Српкса листа задобила подршку велике већине Срба на КиМ и право да буду представљени у Влади.  

"Нашироко сам разговарао о томе са лидерима на Косову и мислим да је важно да Срби имају прилику да се изразе кроз политички процес", поручио је Палмер. 

Српска листа била изложена бруталној кампањи

Вучић је додао да је важно то што је Палмер рекао и да је Српска листа била изложена бруталној кампањи у Београду, Приштини и у свету. Упркос томе, рекао је председник, добила је огромну подршку људи зато што на другачији начин доживљава Косово од Ненада Рашића, Раде Трајковић и Слободана Петровића.  

"Разумем што су Американцима дражи ово троје, јер доживљавају Косово као независну државу", рекао је Вучић.  

Ипак, каже да је Српска листа учествовала на изборима на КиМ и да је у складу са Бриселским споразумом добила више од 95 одсто гласова Срба. Наводи да представници Српске листе морају да буду у влади уколико то желе.  

Каже да чак и по косовском уставу могу у влади да буду неки други Срби али само ако добију гласове Српске листе.  

Одговарајући на наводе да је издајник, Вучић је рекао да се не сећа да је било када човек у Србији, шта год да је урадио, могао да добије подршку за било шта што чини. 

"Мој посао је да радим у најбољем интересу Србије и грађана, а да се обазирем на свакога ко гађа каменом кола која вучемо ка врху брда не могу", рекао је председник и додао да седам година слуша да је издајник али да није чуо зашто је издајник и шта је то издао. 

Додао је и да Србија неће да улази у сукобе са САД и да би показала наивност и глупост ако би мислила да може да победи. 

"Не пада ми на памет да такву политику водим. Проблеме ћемо умети да решавамо на билатералном нивоу штитећи наше интересе и не подилазећи највећој сили света, али добро разумевајући шта можемо да учинимо", рекао је Вучић.  

Каже да Србија има мали маневарски простор али да мора да сачува слободу и војну неутралност.  

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво