Изменама правила до транспарентнијег изборног процеса

За трошкове редовних парламентарних избора за следећу годину издвојено је 9,9 милиона евра, односно више од милијарду 171 милион динара. Од тога, 37 милиона динара биће издвојено за обуку чланова бирачких одбора, како би се унапредио изборни процес. Истовремено, пет месеци уочи редовних парламентарних избора, Републичка изборна комисија (РИК) отворила је јавну расправу и позвала стручну јавност да дâ предлоге и сугестије у промени изборног законодавства. Владимир Димитријевић, председник РИК-a, за РТС каже да ће новим правилима домаћим и и страним посматрачима бити омогућено да прате и рад органа за спровођење избора од почетка до краја.

Владимир Димитријевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је реч о подзаконским актима које ће донети РИК и који ће постати, уколико буду прихваћени, саставни део упутства за спровођење избора. Они се, како је напоменуо, доносе након расписивања избора.

"Када је реч о измени Закона о избору народних посланика, она се неће догодити до расписивања наредних избора, јер је пракса свих разијених демократских друштава да се законодавство не мења у изборној години", навео је Димитријевић.

Према његовим речима те документе усваја РИК.

"Они су нама дати у форми иницијативе. Идеја је да се након одржавања јавне расправе, јавност апсолутно упозна са свим мерама", истакао је Димитријевић.

Наводи да је почев од 2016. године, РИК имала активну сарадњу са представницима ОЕБС-а и да је од 2017. године уведен низ новина које су садржане у препорукама ОЕБС-а и које представљају добру праксу.

"Увели смо контролни формулар, идентификационе картице, променили изглед паравана, подигли смо један ниво међународне сарадње који до тада није постојао. Сада ће бити омогућено домаћим и страним посматрачима да прате и рад органа за спровођења избора од почетка до краја. Дакле, буквално од штампања изборног материјала, преко отварања бирачких места до пребројавања и утврђивања резултата гласања. Биће ту организовано и скенирање записника о раду бирачких одбора, али и могућност да сваки бирач након избора може да постави питање РИК-у да ли је гласао или не и изврши увид у извод из бирачког списка", рекао је Димиријевић.

Према његови речима, бирачки спискови су и раније били доступни јавности.

"На бирачком месту је присутно и више представника опозиционих странака, буде их више него представника коалиције на власти. Новина је да ћемо ми организовати обуку потенцијалнихи чланова бирачких одбора како бисмо унапредили квалитет тих записника", истакао је Димитријевић.

Додаје да се дешавало да бирач након гласања изнесе листић са бирачког места.

"Идеја је да се о томе полиција одмах обавести. Идеја је да превентивно делујемо, јер се увек показује сумња у кружне листиће и тзв. бугарске возове", навео је Димитријевић.

Измене не претпостављају измену законодавства већ само услова под којима се прецизирају законске норме.

"Ми сада по први пут уводимо праксу да се о томе разговара и пре расписивања избора. ОЕБС не налаже ништа, они само предложе добру праксу. Ми смо све те препоруке унели. Ово је само још неколико новина која ће допринети апсолутној јавности изборног процеса у сваком моменту", истакао је Димитријевић.

Та правила, како је навео, још нису донета.

"РИК је независно тело које одговара само скупштини. Након завршетка округлих столова јавност ће и даље моћи да, преко интернет странице РИК-а, и сама даје иницијативе", казао је Димитријевић.

Додаје да у раду РИК-а опозиционе парламентарне странке учествују спорадично.

"Из ког разлога, не знам. У складу са нашим Пословником, сваки члан РИК-а има и право и обавезу да учествује у раду РИК-а", казао је Димитријевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво