Скупштина о амандманима на Предлог буџета

Скупштина Србије завршила расправу о пет међународних финансијских споразума и почела разматрање амандмана на Предлог буџета за 2010. годину. Министарка Драгутиновић изјавила да ће кредити Светске банке бити искоришћени за покриће дефицита у наредној години.

Посланици Скупштине Србије завршили су обједињену расправу о потврђивању пет међународних финансијских споразума и почела разматрање амандмана на Предлог буџета за 2010. годину, на који је поднето је око 240 амандмана.

Посланици су разматрили споразуме о зајму између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој који би био коришћен за развој приватног и финансијског сектора и за развој јавних финансија.

Размотрен је и Споразум о зајму између Републике Србије и Европске банке за обнову и развој и Финансијски уговор између Републике Србије и Европске инвестиционе банке о Аутопуту Коридор 10 (Е-75).

Посланици су размотрили и потврђивање Финансијског уговора између Републике Србије и Европске инвестиционе банке за општинску и регионалну инфраструктуру.

Министарка финансија Диана Драгутиновић изјавила је да су кредити од Светске банке најповољнији који се могу добити и да је потпуно легитимно да се дефицит у условима кризе покрива новим кредитним задуживањима.

Драгутивновић је рекла да ће Србија средства од два кредита које ће добити од Светске банке искористити за покриће дефицита који ће у наредној години износити 107 милијарди динара.

Министарка је прецизирала да ће Србија од два кредита, о којима парламент данас начелно води расправу, добити по сто милиона долара.

На питање новинара да ли је буџетом за наредну годину предвиђено нових 5.000 радних места у јавном сектору, Драгутиновић је објаснила да се ради о војсци и полицији.

"Када је војска у питању ствар је јасна, јер је она резултат професионализације војске. Што се тиче МУП-а повећање запослених је резултат нових надлежности које су резултат наше тежње да будемо чланица ЕУ. Највећи део њих је запослен на чувању граница за шта је потребно 1.500 људи", објаснила је министарка.

Опозиција поднела 240 амандмана

Данашња расправа о зајмовима више је личила на причу о томе ко ће више да узме од буџетског колача него о стварној намени кредита.

Поједини посланици, поред кредита, предлажу и уштеде у чак 560 јавних локалних и државних предузећа, од којих је прошле године само осам уплатило дивиденду држави.

Министарка финансија одбацује оптужбе да део зајмова и финансијска подршка имају нејасну намену, да су узети по недефинисамним условима, који би за неколико година могли да поскупе и уведу нас у дужничку кризу.

Посланици су углавном имали разумевања за финансирање инфраструктуре и путева, нарочито ако пролазе кроз њихов крај.

"Нико није поставио анализу таквих кредита, ефиксности надлежних институција, неспособности министара у друштву које емитује поруке онакве какве народ жели да чује", навео је Чедомир Јовановић из ЛДП-а.

Опозиција је поднела 240 амандмана на потврду споразума, који ће, према речима предлагача, подстаћи привредну активност и запошљавање.

Посланици су до сада завршили расправу у начелу о Предлогу буџета за 2010. годину, као и о пратећим законима, а Влада Србије прихватила је 13 од 242 уложена амандамана на Предлог закона о буџету за наредну годину.

Комеморација Нандору Марацију

У Дому Народне скупштине Србије, у 10 часова одржана је комеморација поводом смрти посланика Демократске странке-За европску Србију Нандора Марација.

На почетку комеморације посланици су минутом ћутања одали почаст преминулом посланику Демократрске странке, а  поред породице Нандора Марација, присуствовали су премијер Србије Мирко Цветковић и заменик председника ДС-а  Душан Петровић.

Нандор Мараци рођен је 5. октобра 1948. године, а током политичке каријере био је председник Општинског одбора ДС-а Кањижа и заменик председника општине Кањижа.

Обављао је и функције заменика председника Извршног одбора Покрајинског одбора ДС-а за Војводину и члана Главног одбора Демократске странке.

За народног посланика листе За европску Србију изабран је 2008. године, био је члан Одбора за урбанизам и грађевинарство и Одбора за саобраћај и везе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво