Вучић сутра са Јункером и Могеринијевом у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић састаће се сутра, 29. октобра, у Бриселу, са председником Европске комисије Жаном Клодом Јункром, а потом ће бити и гост на радној вечери коју је шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини организовала за лидере са Западног Балкана.

Наставак дијалога Београда и Приштине биће кључна тема разговора и радне вечере у Бриселу, сазнаје Танјуг у седишту ЕУ.

Билатерални састанак Александара Вучића и Жана Клода Јункера почеће у 16.30, у централној згради Европске комисије у Бриселу, а очекује се да ће током састанка бити речи о процесу евроинтеграција Србије, ситуацији у региону Западног Балкана, те о перспективи политике проширења ЕУ.

Одлазећи председник ЕК Жан Клод Јункер 2017. године први је представио радни оквир за Стратегију за успешно приступање Србије и Црне Горе ЕУ са перспективом уласка 2025. године, а политика проширења ЕУ тренутно је блокирана због инсистирања Француске на реформи целокупног процеса.

Након састанка са Јункером, председник Вучић присуствоваће радној вечери коју је, као опроштајну, шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини организовала за лидере са Западног Балкана.

Долазак на вечеру потврдио је председник Црне Горе Мило Ђукановић, косовски председник Хашим Тачи, као и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев.

Босну и Херцеговину ће на вечери у Бриселу представљати сва три члана Председништва –Жељко Комшић, Милорад Додик и Шафик Џаферовић.

У питању је већ радиционалан формат у коме шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини од 2107. године окупља лидере из региона.

Овога пута биће то и опроштајна вечера с обзиром на крај мандата Федерике Могерини на месту високе представнице ЕУ.

Предвиђено је да се лидери окупе за столом у 19.30, у згради Европске службе за спољне послове у Бриселу.

Из Европске комисије најавили су да ће Могерини са лидерима са Западног Балкана разменити виђења ситуације у региону, размотрити заједничке изазове и сумирати шта је урађеном током њеног петогодишњег мандата.

Током радне вечере разговараће се и о условима за наставак дијалога Београда и Приштине у светлу постизборних резултата на Косову, речено је Танјугу у Бриселу.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво