Напредак у односима Србије и САД

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић истакао је у разговору са државном секретарком САД Хилари Клинтон у Вашингтону, да је америчка подршка Србији за остварење најважнијег стратешког циља, интеграцију у Европску унији, једна од најзначајнијих.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић разговарао је вечерас у Вашингтону са државном секретарком Сједињених Америчких Држава Хилари Клинтон о приликама у региону и унапређењу билатералних односа Србије и САД.

Државна секретарка САД изјавила је, после разговора са Јеремићем, да постоји континуирани напредак у односима САД и Србије.

Клинтонова је подсетила на недавну посету Србији потпредседника САД Џозефа Бајдена, коју је оценила као веома продуктивну.

Јеремић је захвалио на досадашњој помоћи и подршци коју САД пружају Србији.

Истакао је да је америчка подршка Србији за остварење најважнијег стратешког циља, интеграцију у Европску унији, једна од најзначајнијих.

Јермић, који борави у званичној посети САД, претходно је у току дана разговарао и са више функционера у америчком Стејт дипартменту.

"У протеклих годину дана, односи Америке и Србије су у успону, а нарочито после посете Џозефа Бајдена", истакао је Јеремић пред одлазак у САД.

Однос Београда и Вашингтона, рекао је Јеремић, биће кључни елемент у оквиру напора међународне заједнице да се у наредних годину дана стабилизују прилике на Балкану.

"Наставићемо сарадњу с Америком на свим пољима. Били смо успешни у изоловању разлика, јер постоје отворена питања између Београда и Вашингтона. Ту мислим пре свега на будући статус Косова, али успели смо да то питање оставимо по страни", рекао је Јеремић.

Према његовој оцени, важно је да се побољају односи САД и Србије у 2010. години, јер ће то бити кључна година за Западни Балкан, када је реч о стратешком процесу интеграција у Европску унију.

Јеремић: Хилари Клинтон прихватила позив да посети Београд

Министар спољних послова Вук Јеремић изјавио је у Вашингтону да су односи Србије и САД дефинитивно у успону и позвао је америчког државног секретара Хилари Клинтон да посети Србију што је она прихватила.

Министар Јеремић и Хилари Клинтон данас у Стејт Департменту су разговарали тридесет минута, а у центру пажње су били ситуација у региону и односи две земље.

Шеф српске дипломатије је изјавио да је изузетно задовољан разговорима које је водио у Вашингтону, пре свега разговором са државном секретарком Клинтон.

"Односи Србије и САД су дефинитивно у успону и очекујемо да 2010. буде још боља година за односе измеђуу Београда и Вашингтона. Србија је кљуцни фактор стабилности у региону Западног Балкана, око тога смо се сагласили и на данашњем састанку, а однос Београда је елемент од пресудног значаја у остваривању стратешког процеса интеграција региона и прикључење свих држава Западног Балкана Европској породици народа, рекао је Јеремић, пренео је "Глас Америке".

У 2009. години смо пронашли начин, истакао је он, како да изолујемо разлике, да их оставимо по страни и надам се да ћемо у том смислу бити успешни и у 2010. Наравно не постоји пуна сагласност између Београда и Вашингтона када је реч о свим питањима на Балкану, али оно што је најважније је да стојимо на истим позицијама када је реч о стратешком приоритету, а то је интеграција у Европску унију. Наставићемо да уживамо подршку Вашингтона у том процесу, уверен је он.

Министар Јеремић је потврдио да је упутио позив државној секретарки да посети Београд и она је тај позив прихватила." Надам да ће та посета бити остварена у 2010. години, изјавио је Јеремић после разговора са Хилари Клинтон.

Министар иностраних послова Србије после разговора у Стејт департменту је одмах одлетео за Београд.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво