Тадић: Кандидатура близу

Тренутак када ће Србија поднети кандидатуру за чланство у ЕУ је близу, изјавио председник Тадић, али није желео да спекулише о евентуалном датуму. Уочи разговора са холандским шефом дипломатије Ферхагеном, Тадић наглашава да је Србија одлучна да доврши сарадњу са Хашким трибуналом.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да је близу тренутак када ће Србија поднети кандидатуру за чланство у Европској унији.

Тадић, међутим, није желео да спекулише о евентуалном датуму за поношење кандидатуре за чланство у Европској унији.

"Нећу вам рећи када, али због тога што то питање третирамо крајње сврсисходно - онда, када оценимо да ће та кандидатура наићи на позитиван одјек, и када оценимо да неће стајати у фијоци, већ да ће европске земље одговорити на ту кандидатуру раширеним рукама и рећи још једном - Србија је добродошла у ЕУ", објаснио је председник.

Председник истиче да је за Србију приоритет наставак придруживања Европској унији и очувања територијалног интегритета на Косову и Метохији.

"Подршком европских интеграција свих земаља Западног Балкана Србија показује другачији систем вредности и пуну опредељеност за чланство у Европској унији", закључио је српски председник.

"У Европску унију не можемо ући исти као данас. Србија мора да се мења, а то подразумева реформе у области правосуђа, безбедности, државне администрације и улагања у инфраструктуру", каже председник Тадић.

На међународној конференцији Европска унија и Лисабонски уговор - нова шанса за Србију, Тадић је изразио уверење да ће после визне либерализације и одмрзавања Прелазног трговинског споразума, ускоро уследити ратификација Споразума о стабилизацији и придруживању. Услов за то добро је познат.

"Наш ниво сарадње са Хашким трибуналом је максималан и биће максималан и био би чак и кад Европска унија не би постављала услов сарадње, зато што то чинимо због нас а не због Европске уније. То ћу рећи и холандском министру спољних послова Ферхагену, и свим европским државницима а то говорим и свим грађанима на свим изборима јер, ми немамо тајну политику, већ једну јединствену", изјавио је председник Тадић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи