Власт и СРС различито о помоћи пензионерима

Посланици Скупштине Србије расправаљали су о предлогу за давање сагласности на Одлуку о изменама и допунама Финансијског плана Репубилчког фонда за пензијско и инвалидско осигурање на основу кога ће сви пензионери у Србији, а има их 1.74 милиона, добити по 5.000 динара једнократне помоћи почетком новембра.

Током расправе посланик СРС-а Немања Шаровић рекао је да се не може говорити о давањима пензионерима, јер су они то зарадили.

Шаровић је од ресорног министра Зорана Ђорђевића тражио да каже колико држава дугује за шест година пензионерима и како ће им то вратити, са чим се посланици владајуће коалиције нису сложили, наводећи да народ не мисли да им је нешто отето.

"Пензије су од 2012 до 2018. године повећане за 8,9 одсто, а морале су бити повећане за 32 одсто да нисте донели тај противустави закон којим сте отели пензионерима део пензија", рекао је Шаровић тврдећи да су на тај начин пензионери оштећени за једногодишњу пензију.

Шарчевић је додао и да власт мора да каже да ли је пензија стечено право или социјана категорија.

Према његовим рецима, пезионери нису радили да би живели од милостиње или од помоћи, те да држава не треба да прича о швајцарској формули за пензионере већ о грчкој, која није изругивање.

Шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић рекао је да је лоше што колеге из опозиције неће да кажу, а што и пензионери знају, да највећи део пезнионера није био погођен мерама предвиђеним Законом о привременом уређивању начина исплате пензија.

"Више од 60 одсто пензионера у Србији је и за време важења тог Закона примало потпуно исти износ пензије", рекао је Мартиновић, а његов коалициони колега Владимир Маринковић је додао да пензионери са 30.000 иду на 31.260 а његова мајка са 35.00 на 36.890 што је велики новац за све старије суграђане. И он је рекао да је најважније да је и повецјање пензија резултат и политике председника и Владе Србије.

Мартиновић је рекао да је пензионер статус, а износ пензије варијабилна категорија која се мења у зависности са економским и финансијским приликама.

Пензиони фондови су, како је навео, испражњени пре доласка СНС на власт, а 2012. године било је новца за исплату једне плате запосленима у јавном сектору и пола пензије после чега би дрзава банкротирала.

Како се током расправе највише могла чути и кованица "швајцарска формула", министар за рад Зоран Ђорђевић је у једном тренутку објаснио да се та формула не зове тако због Швајцарске, а поручио је и да је лако пиричати о великим повишицама на нералним основама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво