Брисел и званично: Уласком у ЕУ Србија да изађе из ЕАЕУ

На дан када премијерка Србије Ана Брнабић у Москви потписује Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније, из Брисела и званично указују да Србија може да буде део споразума са другим земљама и организацијама, све док не постане чланица ЕУ.

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич рекла је да ће на дан уласка у ЕУ Србија морати да се повуче из билатералних споразума о слободној трговини.

Коцијанчичева је, почетком недеље, у изјави за Танјуг објаснила да ЕУ "пажљиво прати" ситуацију око уласка Србије у слободну трговинску зону са Русијом, Белорусијом, Казахстаном, Јерменијом и Киргистаном.

Додала је и да је ЕУ у сталном "политичком и трговинском дијалогу" са српским властима.

"Србија може да улази у споразуме са другим земљама и организацијама пре уласка у ЕУ. У оквиру приступних преговора Србија се обавезала да ће се на дан уласка у ЕУ повући из свих билатералних трговинских споразума", нагласила је Коцијанчичева.

Објаснила је и да у питању није никакав "нови услов" већ опште правило које важи за све земље кандидате које желе чланство у ЕУ.

Без обзира на улазак Србије на слободно трговинско тржиште Евроазијске уније у Бриселу наглашавају да ЕУ и даље остаје најважнији трговински партнер Србије, са 63 одсто укупне трговине уз "задовољавајући раст и динамику".

"Трговина са Русијом износи мање од десет одсто укупне српске трговине док су европске инвестиције у Србији десет пута већа од руских", наводе у Европској комисији.

Из Брисела и овим поводом још једном подсећају на обавезу Србије да се током приступних преговора усклађује са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво