Пензије од 1. јануара по "швајцарском моделу"

Влада Србије утврдила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању и проследила Народној скупштини на усвајање. Влада Србије доделила је новчане награде спортистима за освојене медаље на међународним такмичењима.

Изменама закона, према "швајцарском моделу", пензије почев од 1. јануара 2020. године биће усклађене у проценту који представља збир половине процента раста потрошачких цена и половине процента раста зарада без пореза и доприноса.

Пензије ће се усклађивати на основу података органа надлежног за послове статистике о кретању просечне зараде запослених без пореза и доприноса на територији Републике Србије и кретању потрошачких цена за претходних 12 месеци, рачунајући уназад, почев од јуна претходне календарске године, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијма.

Влада Републике Србије утврдила је на данашњој седници Предлог закона о метрологији којим се ова област усклађује са праксом Европске уније, као и са Законом о инспекцијском надзору. Ова законска решења разграничавају послове у области метрологије између надлежног Министарства привреде и Дирекције за мере и драгоцене метале.

Такође, законским предлогом прописује се начело јавности, према којем су резултати мерења која се врше, на захтев или за потребе државних органа, у јавном интересу, нарочито у области заштите здравља и опште безбедности, као и заштите животне средине, доступни правним и физичким лицима.

Награде спортистима за медаље на међународним такмичењима 

За освојену златну медаљу на Европском првенству, одржаном у Хелсингборгу у Шведској у септембру ове године, новчану награду од по 20.000 евра у динарској противвредности добиле су чланице женске параолимпијске репрезентације у стоном тенису.

За освојену сребрну медаљу у екипном такмичењу на истом првенству, сваки члан мушке репрезентације добио је по 15.000 евра у динарској противвредности.

Тренери обе репрезентације добили су исте новчане износе за освојену златну и сребрну медаљу.

Борислава Перић-Ранковић за освојену златну медаљу на истом такмичењу у појединачној конкуренцији добила је новчану награду од 20.000 евра у динарској противвредности, а исти новчани износ припао је и њеном тренеру Златку Кеслеру.

Такође, спортисткиње Нада Матић и Ана Првуловић добиле су по 15.000 евра у динарској противвредности за освојену сребрну медаљу на овом такмичењу, као и њихови тренери Лазар Куртеш и Срђан Томичић.

Митру Паликући за освојену сребрну медаљу на овом европском такмичењу додељена је новчана награда од 15.000 евра у динарској противвредности, као и његовом тренеру Златку Кеслеру.

Милораду Докманцу и Радовану Момирову, тренерима рвача Мата Немеша и Михаила Кајале, за освојене бронзане медаље на Светском првенству у рвању у Казахстану, у септембру ове године, додељене су новчане награде од 20.000 евра у динарској противвредности.

Србија отвара почасни конзулат у Бер Шеви у Израелу 

Због великих потенцијала за развој економских односа и билатералне сарадње, Влада Србије донела је одлуку о отварању конзулата Републике Србије у Бер Шеви у Држави Израел.

За почасног конзула, Влада је поставила Александра Николића, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво