Нови амбасадор САД на српском поздравио Вучића и грађане Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић пожелео је добродошлицу новом амбасадору Сједињених Америчких Држава Ентонију Годфрију и изразио наду да је обострана жеља да се односи двеју земаља врате на ниво истинског партнерства, какви су били и какви треба да буду, и да ћемо се у будућности више подсећати на оно што нас повезује.

Амбасадор Годфри је, приликом предаје акредитивних писама, на српском језику рекао да у име председника Доналда Трампа, државног секретара Мајка Помпеа и народа Сједињених Америчких Држава, преноси председнику и свим грађанима Србије најбоље жеље, наведено је усаопштњу из Председништва.

"Сједињене Америчке Државе веома цене пријатељство и личне везе – које смо градили дуже од једног века – и које повезују наша два народа. Сада смо на почетку једног посебно важног периода тог пријатељства. Као амбасадор, посветићу се сарадњи са Вама и Владом Србије како бисмо помогли Србији да оствари свој циљ европских интеграција. Делимо ваше уверење да Србија има потенцијал да буде пример просперитета и мира у овом региону", рекао је нови амбасадор САД који је јуче стигао у Београд

Председник Вучић је констатовао да је интензивиран политички дијалог Србије и САД, као и да је видљивије интересовање америчких инвеститора за српско тржиште.

Амбасадор Годфри је рекао да председник Вучић и Србија могу да буду поносни на остварени економски напредак, који потврђују и међународне финансијске институције. Он је рекао да САД желе да помогну тај економски напредак, као и регионалну сарадњу и боље односе на Западном Балкану.

Председник Вучић је рекао да цени подршку коју САД пружају Србији на европском путу, посебно кроз помоћ у спровођењу неопходних реформи. Он је нагласио да је Србија чврсто на европском путу, али да у исто време остаје независна земља, самостална у одлучивању.

Двојица саговорника су се сагласили да именовање специјалних изасланика – амбасадора Ричарда Гренела и заменика помоћника државног секретара Метјуа Палмера – представља жељу САД да подржи дијалог Београда и Приштине.

Иако за сада нема напретка у дијалогу, председник Вучић је рекао да је био задовољан приликом да размени мишљења са обојицом специјалних изасланика, као и то да ценимо подршку у налажењу компромисног, обострано прихватљивог и одрживог решења.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 24. окт 2019, 19:09) - Ana Marija [нерегистровани]

Ambasador

Dobrodošli u našu zemlju.

(четвртак, 24. окт 2019, 18:27) - milan lala [нерегистровани]

Pomoc

Sa velikom nadom cekamo da napokon posaljete pomoc da se ocisti onaj osiromaseni uranijum kojim ste zatrovali Srbiju u NATO / SAD agresiji . Umiru nam gradjani i radjaju se bolesna deca zbog posledica vaseg bombardobvanja Srbije zabranjenim bombama sa osiromasenim uranijumom. Sad posle lepih vasih reci o silnom vasem prijateljstvu prema Srbiji cekamo vasu konkretnu pomoc da se Srbija ocisti od uranijumskog djubra , jer u suprotnom vasa izjava o prijateljstvu SAD prema Srbiji bice najobicnija suplja kurtozana prica. Cekamo vase delovanje.

(четвртак, 24. окт 2019, 17:02) - anonymous Mira [нерегистровани]

Novi ambasador...

Novi ambasador SAD obratio se na srpskom jeziku.

(четвртак, 24. окт 2019, 13:21) - anonymous [нерегистровани]

Da? I sta s tim?

svi ambasadori znaju jezike zemalja gde idu