Посланици о безбедности производа

Посланици су завршили обједињену расправу у начелу о изменама и допунама Закона о општој безбедности производа, као и о изменама и допунама Закона о извозу и увозу робе двоструке намене.Седница Скупштине Србије биће настављена сутра у 10 сати.

Посланици су оценили да се изменама и допунама Закона о општој безбедности производа осигурава висок ниво заштите здравља и безбедности купаца и не стварају додатна ограничења у слободи кретања робе.

Посланик Социјалдемократске партије Србије Бранимир Јовановић је рекао да је циљ измена и допуна да се осигура висок ниво заштите здравља и безбедности купаца, било да је реч о производима за личну употребу или производима који се користе за обављање неких професионалних делатности.

Досадашњи закон се, подсетио је, односио само на финалне производе, а предложеним изменама закона биће обухваћени и производи без којих финални производи не могу да функицонишу.

Посланица Покрета социјалиста Ана Караџић је рекла да је безбедност производа само један од бројних захтева који је данас потребан како би се произвођачима отворио улазак на тржиште, како на тржиштима у свету, тако и код нас.

Говорећи о изменама и допунама Закона о извозу и увозу робе двоструке намене, рекла је да се тим изменама значајно подстиче ефикасније пословање за наше привредне субјекте.

"Такође, омогућава се ефикаснији рад органа државне управе, који су до сада морали да издају много дозвола како би се увозили производи, што значи да ће на овај начин бити растерећени укидањем ових дозвола", додала је Караџић.

Посланица СПС-а Снежана Пауновић је рекла да се изменама и допунама Закона о општој безбедности потрошача још прецизиније дефинишу појмови опасних и обмањујућих производа и прописује законска обавеза произвођачима, али и осталим учесницима на тржишту да на тржиште могу стављати искључиво производе безбедне по здравље потрошача.

Посланица СНС Ана Чарапић наводи да су предложене измене и допуне закона у функцији усаглашавања српског законодавства са законодавством ЕУ, односно испуњавања преузетих обавеза и Споразума о стабилизацији и придруживању.

Посланик Странке правде и помирења Муамер Зукорлић је рекао да ће посланици те странке подржати предложена законска решења јер су, како је додао, у питању закони од непосредног значаја за грађане.

Јуче су водили обједињену расправу у начелу о Предлогу закона о поштанским услугама, Предлогу закона о потврђивању аката Светског поштанског савеза, као и изменама и допунама Закона о информационој безбедности. 

На дневном реду четврте седнице другог редовног заседања је и предлог давања сагласности на Одлуку о изменама и допунама Финансијског плана Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање за 2019. годину, који је у дневни ред увршћен по хитном поступку.

Реч је о изменама које се доносе ради исплате новчане помоћи у износу од 5.000 динара свим корисницима пензија, привремених накнада инвалидима рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности, и инвалидној деци корисницима привремене накнаде код Фонда. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво