Ко је Ентони Годфри, нови амбасадор САД у Србији

Нови амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Ентони Годфри је каријерни дипломата у класи министра-саветника. Од 2015. до 2019. године био је најпре министар-саветник за политичка питања, а затим и заменик амбасадора САД у Москви. Амбасадор Годфри сматра се за стручњака за средње-европске и јужноевропске послове, наводи се у биографији.

Пре службовања у Москви Годфри је од 2013. до 2015. године био на челу Канцеларије за Ирак у Бироу за Блиски исток Стејт департмента и министар-саветник за политичка питања у Амбасади САД у Багдаду, од 2012. до 2013. године.

Током своје каријере дуге скоро 40 година, која обухвата службе у америчкој морнарици и Стејт департменту, амбасадор Годфри је постао стручњак за средње-европске и јужноевропске послове.

Амбасадор Годфри је радио као директор за Турску и евроазијску енергетику у Савету за националну безбедност у периоду од 2011. до 2012. године и као саветник за политичко-војне послове у Амбасади САД у Анкари од 2008. до 2011. године.

Био је заменик амбасадора у Амбасади САД у Јеревану у Јерменији од 2004. до 2007. године, а пре тога је радио у Политичком одељењу Амбасаде САД у Загребу од 2001. до 2004. године. Од 1998. до 2000. године је радио у Канцеларији за Русију у Бироу за европске и евроазијске послове, а од 1996. до 1997. године у Грозном, у Русији, као заменик шефа ОЕБС-ове Групе за помоћ у Чеченији.

Као припадник Морнарице САД био је на служби у Турској и Јапану у периоду од 1980. до 1992. године. Учио је руски језик на Војном институту за стране језике у Монтереју у Калифорнији.

Његов последњи војни ангажман у трајању од четири године био је на пословима контроле совјетске имплементације споразума о контроли наоружања при Инспекцијској агенцији на терену.

Амбасадор Годфри је дипломирао са највишим почастима на Универзитету Калифорнија у Дејвису. Добитник је бројних признања, између осталих, Награду Џејмса А. Бејкера III као најбољи заменик амбасадора за 2018. годину. Говори руски, српскохрватски и турски.

Амбасадор Годфри је ожењен Аном О'Тул, коју је упознао током своје службе у Даблину. Имају троје деце, старости 27, 19 и 18 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво