Вукосављевић о чланству Косова у Унеску: Не иде у том правцу

Још увек није познато да ли ће Косово поднети захтев за чланство у Унеску на Генералној конференцији те организације, а "развој догађаја не иде у том правцу", рекао је министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Министар Вукосављевић се у седишту организације Унеско у Паризу састао са генералном директорком Унеска Одри Азуле и њеним помоћником за културу Ернестом Отонеом.

Вукосављевић је навео да на састанцима у Унеску није било речи о евентуалном захтеву за чланство Косова, али је истакао да Србија будно прати ситуацију и предузима све дипломатске мере.

"Према свему што знамо, то не иде у том правцу и то је за нас охрабрујућа околност", рекао је Вукосављевић.

"Српски интереси наилазе на разумевање"

Министар Вукосављевић је објаснио да је српска делегација инсистирала на темама које су од интереса за земљу и истакла да Србија подржава сва стратешка опредељења организације, од борбе против илегалне трговине културним наслеђем, до борбе против уништавања културног наслеђа у ратним сукобима широм света.

"Србија се бори за своје интересе и наилазимо на велико разумевање чланица Унеско", рекао је Вукосављевић.

Посебно је истакнута, како је навео, брига за очување и заштиту споменичког наслеђа српког народа на Косову и Метохији.

"Наишли смо на широк степен разумевања, наши су саговорници похвалили активности и учесће Србије у организацији", рекао је Вукосављевић.

Кустурица одржао предавање и концерт

Говорећи о програму којим се у седишту Унеска представила Србија, а током којег је редитељ Емир Куструица одржао предавање о феномену мултикултуралности и савременог света, након чега је одржан концерт "Но смокинг оркестра", Вукосављевић каже да је то само део активности.

Концертом и предавањем у седишту Унеска, на које су позвани чланови делегација у Унеску, дипломатског кора, али и друге званице, представљена је разноликост српске културе, чему Унеско придаје посебну важност.

"Желимо да подсетимо колико је значајна улога Србије у Унеско, колико се трудимо да учесвујемо и будемо активни у сложеним процесима културне политике и мислим да смо у томе успели", рекао је Вукосављевић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 23. окт 2019, 11:34) - Srbin iz Nemačke [нерегистровани]

Vratite Srbiju tamo gde bi trebalo da bude

i pokažite šta je prava istorija Srbije i Srba, i od kada Srbija postoji sa svim njenim kulturnim blagom.Učimo to i srpsku decu da bi znali sve o svom narodu jer i mene u mladim danima o tome niko nije opširno učio nego samo ono što se moralo da se slučajno nebi nekom drugom narodu zamerili.Zašto to mi je danas jasno !