Вучић: Није све до нас, па ни то са Приштином

Није све до нас, па чак и то са Приштином, каже председник Александар Вучић и истиче да то показује одлука ЕУ да не да зелено светло Македонији и Албанији. Ако не можемо да постигнемо компромис са Приштином, што је услов за напредак на путу ка ЕУ, онда, каже Вучић, остаје "у се и у своје кљусе".

Одговарајући на питање новинара како реагује на то што Европа све више показује да не жели ни Србију, ни регион у својим границама, председник Вучић је подсетио да је прогнозирао да Брисел неће дати зелено светло Тирани и Скопљу, и да му македонски премијер Зоран Заев није веровао када му је то најавио у Новом Саду.

"За нас је најважније да разумемо да можемо сами да променимо своју земљу и себе и гурамо овако снажно напред. Када сам то рекао пре четири године, људи су рекли 'види ову будалу'. Навикли смо да седимо и чекамо да нам долази новац од дознака, а дознаке имамо мање од других у региону. А ми смо успели своју привреду да подигнемо и можемо још", рекао је Вуучић на конференцији за новинаре са немачким министром привреде.

Указао је да је за њега отварање Европе и немачко пружање руке ово што смо потписали споразум са МТУ и Бросеом.

"То је најважнија вест за Панчево, Нову Пазову, целу Србију - од тога ће наш буџет бити пунији. Срећан сам што је министар привреде Немачке Петер Алтмајер дошао данас, показао да Немачка подржава европски пут Србије", казао је он.

На питање - ако је дијалог са Приштином само у функцији признавања Косова, а то је циљ по ономе што му је пренео изасланик председника САД Гренел, каквог смисла има дијалог, шта из њега Србија може да добије и што страхује од тога да се питање КиМ решава на некој међународној конференцији, Вучић је рекао да, иако свакодневно чује да је велеиздајник, мисли да треба разговарати и покушати да постигнемо компромис.

 "Ако не можемо - 'у се и у своје кљусе'", каже председник.

Да се правимо да је замрзнути конфликт добро решење не можемо, јер, истиче Вучић, не треба заборавити да замрзнути конфликт може увек неко да одмрзне.

Србија сустиже и престиже земље 

Указао је да инвеститори не долазе тамо где је нестабилно, где виде да су неодговорни људи који ће да се играју са свим тим.

"А, онда ће питати грађани где нам је посао, што нисте обезбедили радна места, довољно новца, не поправљате клиничке центре, не градите аутопутеве", додао је он.

Вучић је немачком министру указао да Србија сустиже и престиже земље, те чак и Хрватску по броју километара ауто-пута, а заостајали смо 50 одсто.

Од Румуније, како је додао, имамо три пута више ауто-путева, а четири пута смо мања земља.

"Ми нисмо у ЕУ, али полако то стижемо", рекао је он.

Вучић је поручио Алтмајеру да пренесе у Немачку поруку да размотре позицију Србије, да још једном и боље погледају, да знају да оно што кажемо то и испунимо, чувамо мир, боримо се за националне и државне интересе.

"Много нам је важна подршка Немачке. Варају се они људи који мисле да можемо да урадимо нешто без Немачке", закључио је Вучић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво