Алтмајер: Добра позиција Србије ка ЕУ, неколико тежих проблема

Немачки министар привреде и енергетике Петер Алтмајер није директно одговорио на питање новинара да ли ће Косово бити услов за чланство Србије у ЕУ, али је истакао да Србија "има добру позицију".

"Има и неколико тежих проблема које треба решити, укључујући Косово, али је важно да се ништа не одређује унапред, већ да се о томе разговара", рекао је Алтмајер на заједничкој конференцији за новинаре с председником Србије Александром Вучићем.

Констатовао је да је Црна Гора највише напредовала на путу ка ЕУ, јер је, подсећа, прва и кренула, али да се нада да ће Србија то надокнадити.

"Ми желимо у сваком случају да током нашег председавања ЕУ дамо допринос. Видимо Србију као нашег пријатеља, и даље ћемо вас подржавати. Тако је било када је реч о визној либерализацији, тако је и што се тиче процеса преговора и томе да младе генерације добију оптимизам када је реч о будућности", рекао је Алтмајер.

Вучић се надовезао на одговор немачког министра, коментаром да он обично даје конкретне одговоре и додао: "Алтмајер показује како паметни политичари одговарају".

Говорећи о одлуци Европске уније да не отпочне преговоре о чланству са Северном Македонијом и Албанијом, Алтмајер је рекао да та одлука "није била глас против Западног Балкана, нити израз неповерења према региону или Србији".

"Да се одлука Европског савета доносила вечином гласова, онда би то отишло у правцу проширења и отварања преговора са Северном Македонијом и Албанијом. Али, одлука мора да буде једногласна и зато, нажалост, није дошло до тога", рекао је Алтмајер.

Изразио је уверење да ће следећих месеци бити могуће преокренути одлуку, те да ће доћи до позитивне одлуке.

Алтмајер је навео да је пре пет или шест година било контроверзних дебата око тога колико Западни Балкан треба да буде интегрисан у ЕУ, али, каже, постоји позитиван однос према тим питањима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво