Немци отварају још две фабрике, Вучић поручује: Бескрајна корист за Србију

Немачке компаније "Бросе" и МТУ отвориће своје погоне у Србији, а тим поводом данас су потписани споразуми у Палати "Србија". Председник Александар Вучић поручује да те две фабрике мењају ниво инвестиција за чак 300 милиона евра.

Компанија "Бросе" отвориће погон у Панчеву, где ће запослити око 1.100 људи, од чега 460 високообразованих, рекао је Вучић на конференцији за медије.

"То значи посао, то значи живот за цео јужни Банат, за Ковачицу, Опово, део према Ковину, Алибунару. То је више новца за Панчево. Видим да се већ спремају како ће да уложе новац од пореза и доприноса. Али тога не би било да није немачких пријатеља", напомиње председник Србије.

Биће јагма за радним местом у тој фирми, каже Вучић додајући да ће просечна плата бити 1.700 евра нето, а 2.700 евра бруто.

Фирма "МГУ", која се бави производњом мотора за авионе, отвориће погон у Старој Пазови.

Према речима председника Србије, у Србији ће прво бити погон за поправку и одржавање мотора, а касније и производња.

Taкође ће у компанији МГУ бити организовано и дуално образовање јер је, каже Вучић, за послове око авионских мотора потребно трогодишње образовање.

"Ово су две фабрике које мењају буквално ниво инвестиција за 300 милиона евра, то су прве инвестиције, биће их више. Један део Срема и део Баната добиће много. То је бескрајна корист за Србију", наглашава председник.

Вучић о "Фолксвагену": Све што понуде, даћемо више

Када је реч о компанији "Фолксваген" која је стопирала градњу нове фабрике у Турској, Вучић је рекао да ће Србија наставити да се бори за градњу те фабрике.

Србија, каже, може да понуди боље услове Фолксвагену за инвестицију него све друге земље заједно.

"Рекао сам то унапред - све што понудите, ми ћемо много више", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Вучић је истакао да немачка влада не може да врши било какав притисак на ту компанију, али се директно обратио Алтмајеру са молбом да пренесе "Фолсксвагену" да ће Србија понудити за ту инвестицију боље услове од других.

Каже да се Србија није одмах оглашавала када је "Фолксваген" саопштио да одлаже инвестицију у Турској, јер, каже, не би било фер према Турској да одмах "скочимо", као што су то урадиле неке друге земље.

"Даћемо све од себе, а на људима из Фолксвагена је да одлуче. Ми се никада не предајемо. Борићемо се, али ћемо спортски да прихватимо резултат какав год буде", поручио је Вучић.

Додао је да је Србија помало хендикепирана у тој борби, јер није чланица ЕУ.

Алтмајер: Немачка жели да младима понуди будућност 

Министар привреде Немачке Петер Алтмајер каже да је његова земља научила лекцију из Другог светског рата и жели да, како напомиње, осигура добру будућност.

"Односи између Србије и немачке су се покренули и нарасли. Ваша Влада се залаже за то да се потенцијали ваше земље искористе. Ми поштујемо вас и Немачка жели да младима понуди могућност. Од немачких предузећа у Србији зависи 60.000 радних места", рекао је министар привреде Немачке.

Наводи да се трговинска размена између две земље повећала, али додаје – има још потенцијала.

"Разговарали смо о томе како да се немачка предузећа споје са српским предузећима. Честитам МТУ и Брозеу што су потписани споразуми и немачка влада ће учинити све да вас подржи", наглашава Алтмајер. 

"Нигде као у Србији" 

Представник компаније "Бросе" Томас Шпанглер, који је споразум потписао са министром привреде Гораном Кнежевићем, рекао је да је подршка од стране Владе и државних органа била изванредна.

"Брзе реакције, констуруктивни разговори. Уверен сам да за 'Бросе' и Србију почиње период дугорочне кооперације", истакао је Шпанглер.

Представник компаније МТУ Михаел Шраг каже да та фирма инвестира широм света, али, наводи, нигде није видео такву брзину као у Србији.

"Таква поуздана сарадња... нисмо то никад доживели, то је изванредно", рекао је Mихаел Шраг.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво