Ђурић: Курти политичар прошлости

Реагујући на изјаву лидера покрета Самоопредељење Аљбима Куртија да је "Заједница српских општина мртва", директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је Куртију мртва жеља за било каквим дијалогом, назвавши га политичарем прошлости.

Ђурић је у свом саопштењу истакао да је Курти незаинтересован за мир и стабилност у региону, и бољу будућност и албанског и српског народа.

"Ниподаштавајући Заједницу српских општина, Курти директно ниподаштава Европску унију уз чије посредовање је постигнут Бриселски споразум", додајe се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Како је подсетио, Приштина пуних 6,5 година, односно 78 месеци, 338 недеља или 2371 дан, не испуњава обавезе преузете бриселским дијалогом.

"Јасно је да је намера и будућих власти у Приштини, за који део међународне заједнице мисли да су умеренији лидери окренути дијалогу, да наставе са таквом неодговорном политиком, политиком нестабилности и проблема", навео је Ђурић.

Како је додао, у Канцеларији за КиМ жељно се ишчекује јасна оцена ЕУ оваквих ставова лидера косметских Албанаца и претендента на место премијера привремених приштинских институција о Бриселском споразуму и обавезама преузетим у том процесу.

Према његовим речима, Курти таквим ставом о ЗСО поново гази и игнорише и вољу српског народа.

"Дружењем са њему подобним Србима – Радом Трајковић, Рашићем и Петровићем, који заједно имају подршку три одсто Срба на КиМ – Курти креира погрешну слику да Срби са КиМ не желе ЗСО", рекао је Ђурић.

"То су опасне грешке, које је и Србија чинила ранијих деценија, ниподаштавајући вољу грађана и бирајући подобне, а не легитимне представнике другог народа за релеванте саговорнике", указао је Ђурић.

Курти из дана у дан, у одсуству одговорне политике за социо-економски напредак и бољи живот, прибегава историјском ревизионизму и шовинизму и политици мржње, закључио је Ђурић.

Михајловићева: Нема услова за наставак дијалога

Куртијеву изјаву потпредседница Владе Зорана Михајловић види као изговор како би одложио наставак разговора с Београдом.

"Заједница српских општина није никакав српски пројекат, него договор Београда и Приштине постигнут под покровитељством Европске уније, исто као што је увођење такси једнострани потез Приштине који је цео свет осудио", рекла је Михајловићева.

Како се наводи у саопштењу из њеног кабинета, Михајловићева, истакла је да је крајње време да албански политичари са Косова преузму одговорност за потписане споразуме Београда и Приштине, да почну да их спроводе и да се врате дијалогу.

Оценила је и да "тиме што свака нова косовска влада покушава да дијалог врати на почетак, они (косовски Албанци) не показују да се не слажу међу собом, већ напротив, континуирано раде на томе да отерају Србе са Косова".

"Уместо да преузме одговорност и врати албанску страну дијалогу, Курти се прави да све почиње од њега и да га не занимају споразуми које су потписали његови претходници. То само показује да заправо нема услова за дијалог, јер не постоји друга страна с којом би Београд водио разговоре", закључила је Михајловићева.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво