Може ли одлагање почетка преговора Скопља и Тиране са ЕУ имати последице по Београд

Председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић рекао је за РТС да је читав досадашњи напредак Западног Балкана у контексту европских интеграција доведен у питање, након што лидери Европске уније нису одобрили да отпочну преговори о приступању Северне Македоније и Албаније ЕУ.

Драган Ђукановић страхује да би могло да дође до дестабилизације региона.

"Нажалост, после овакве поруке која је стигла када је у питању отварање преговора Брисела са Северном Македонијом и Албанијом, чини ми се да је читав досадашњи напредак у контексту европских интеграција, када гледамо генерално Западни Балкан, доведен у питање", рекао је Ђукановић.

У питању је сценарио који, истиче, није добар и може да дестабилизује регион у целини, односно да на неки начин подстакне одређене латентне напетости које у региону постоје.

"Наравно да постоји извесно очекивање да Француска овим заправо покушава да се репозиционира унутар ЕУ, односно да оснажи своју позицију, али је опет, с друге стране, мало изненађујуће зашто није било некаквих ширих консултација, пре свега на релацији Брисел–Париз да не дође до ове ситуације", навео је Ђукановић.

Подсећа да је Северна Македонија учинила пуно када је у питању нормализација односа са Грчком и другим суседима.

"Очигледно је да како се одлаже решавање проблема, у том смислу не расте очекивање Брисела да, када тај проблем решите, може доћи до убрзања европских интеграција. Напротив, случај Северне Македоније то показује, да она сада већ годину и по чека да преговори буду отворени", рекао је Ђукановић.

Популарност ЕУ ће опасти

Драган Ђукановић сматра да, када је у питању дијалог Београда и Приштине, ЕУ није показала пуну способност нити капацитет да тај процес деблокира. Ипак, сматра да у неком наредном периоду ипак треба да очекујемо више од улоге САД него од Брисела.

"Популарност ЕУ ће опасти у Србији и другим државама Западног Балкана, сасвим је извесно да ће до тога доћи, једноставно све политичке опције, невладине организације које се залажу за европске интеграције губе аргументе када је у питању убрзање европских интеграција држава Западног Балкана када имамо овакву ситуацију", рекао је Ђукановић.

Напоменуо је и да је прошле године 80 регионалних НВО упутило препоруку или молбу Бриселу да отпочне преговоре са Албанијом и Северном Македонијом, али да до тога није дошло.

"Знате како, увек кад се појаве овакве ситуације размишља се о алтернативи, Србија је држава која има двотрећинску еконoмску размену са државама ЕУ, она је окружена државама ЕУ, па и државама НАТО-а. Ми смо у некој врсти таквог геостратешког окружења које нас ипак упућује на предоминантну сарадњу са ЕУ", објашњава Ђукановић.

Упозорава на најаву новог приступа од стране Париза.

"Уколико се зна шта процес придруживања у конкретним фазама подразумева, најава новог приступа који најављује Париз није добра ствар. Мислим да свака држава зна шта треба да уради, испуни политичке и друге услове. Постављање нових баријера лоша је порука за Западни Балкан. Ја се надам да ће консолидација бити убрзана, али ситуација око Брегзита нам не улива наду", закључио је Ђукановић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво