Вучић: Проблем што Албанци не желе да чују ништа што је стварни компромис

Председник Србије Александар Вучић је у интервјуу за "Спутњик" најавио нови сусрет са председником Русије Владимиром Путином у Сочију 4. децембра. Истакао је и да деветог маја следеће године планира да поново учествује у војној паради и Бесмртном пуку на Дану победе у Москви. Поручује да се залаже за компромис са Албанцима али да је то тешко. Каже и да ће Београд имати снаге да заштити Србе од погрома.

Александар Вучић је рекао да ће је прошли пут управо на обележавању Дана победе у Москви одабрао специјално оруђе за Србију, објављено је на сајту Спутњика.

"Док сам пре годину и по дана гледао војну параду у Москви са председником Путином, он је издвојио нешто и посаветовао ме: 'Видите, Александре, то може да вам помогне у одбрани земље!' И тада смо то оружје или оруђе изабрали за Србију", рекао је Вучић.

На питање да ли Србија купује противракетни систем "панцир" рекао је да не жели да говрои о тим стварима али да је од Русије већ купљено нешто што није за потцењивање.

Говорећи о Косову и Метохији, председник је рекао да седам година слуша како је некоме обећао независно Косово али да нико не може да каже име ниједног човека коме је то обећао.

Додаје да га називају издајником јер је вратио Србију на Косово и јер није дозволио да полиција на северу буде већински албанска, што није прихватио тачку 14 Бриселског споразума да Косово уђе у УН.

"Издајник сам, иако нисам ја пребацио решавање косовског питања из УН у ЕУ 2009. године. Издајник сам, иако нисам ја поставио питање 2010. на онако шепртљаст и идиотски начин о легитимности косовске независности као што су други поставили. Издајник сам, иако нисам ја поставио границу на Јарињу и Брњаку 2011. године, него неко други. Дакле, у чему се састоји издаја осим у њиховој халабуци и вици?", упитао је председник.

Истакао је да договор морају да постигну они који морају да уреде своју будућност.

"Договор у коме нико не би био срећан до краја. Али, тог договора нема и неће га ни бити. Српске нежне уши би волеле да увек чују оно што им се свиђа, иако то није близу реалности. Али, није у томе проблем. Проблем је што Албанци не желе да чују ништа што је стварни компромис. И коначно, све што се данас Србији нуди са Запада није никакав компромис", рекао је председник.

"Водили смо политику као слободна и независна земља" 

Наводи да му је савест мирна и да се бори за свој народ, као и да ниједну одлуку није донео под притиском.

"Нисам пуштао терористе из затвора нити сам одустајао од обележавања годишњице НАТО бомбардовања. Водили смо политику као слободна и независна земља, и то ћемо наставити. Проблем је што друга страна зна да хоће независно Косово, а ми често само знамо шта нећемо, али не и шта хоћемо. Волели бисмо негде да уцртамо као свој и Качаник, у коме нема ниједног Србина, а то је најзначајније место за регрутацију тзв. Исламске државе у Европи. Уцртали бисмо га као своје, иако ни у перспективи ниједан Србин неће пожелети да живи тамо и никоме ништа не значи. Само се многи праве да нам је и Качаник много важан и да не могу да изговоре ову јерес коју ја изговарам", рекао је Вучић.

Навео је да се плаши међународних конференција, али да би, када би до тога дошло, морале да учествују све велике силе. 

"Залажем се за то да разговарамо са Албанцима и да покушамо да дођемо до компромиса. Очигледно да је то тешко. Чујемо сад и лажи о тровању Албанаца после избора на Косову. Инсистираћу на истрази о том наводном тровању. После свака три дана ћу им поновити питање: завршисте ли истрагу? А наравно да су се неки разболели због победе Српске листе, која неће да се одрекне српског имена и презимена", рекао је председник.

На питање да ли има механизме да заштити Србе, рекао је: "Увек ћемо имати снаге да заштитимо Србе од погрома и од онога што су доживели деведесетих и 2004. године".

"Озбиљан сам кад то говорим, не зато што имам неке планове или претим. Али, нећемо дозволити да нам неко убија и протерује народ. Не можемо више допустити да се неко иживљава над нашим народом", рекао је Вучић.

Када је реч о посети руског премијера Дмитрија Медведева Београду, истиче да је она прошле много боље него што је очекивао.

"Домети посете много су већи. Потврдили смо сарадњу, искрено пријатељство и највиши степен поверења који имамо једни у друге. Договорили смо много конкретних пројеката", објаснио је Вучић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво