Вучић: Вратили смо питање КиМ, али нам изгледи нису превелики

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је разумео шта је америчка, а шта европска идеја о Косову и Метохији и да није срећан због тога.

Александар Вучић је додао да је имао добар разговор са изаслаником Беле куће Ричардом Гренелом.

"Разговор је био добар и отворен, Гренел је способан човек, разумели смо се добро", рекао је Вучић за ТВ Прва упитан да прокоментарише разговор са Ричардом Гренелом и зашто је сам писао белешку после разговора.

"Нисам срећан исходом како га виде Американци, не бих то коментарисао", рекао је Вучић додајући да је зато све записао у службеној белешки.

Истакао је да је позиција Србије веома тешка: "Успели смо да вратимо питање Косова на велика врата, када је за многе то питање било завршено", рекао је Вучић.

Навео је да држава мора да чува свој народ, безбедност, финансира здрвство, школство, пензије...

"А људе који ће да вам причају да је Зрце или Ђаковица 'старо српско место', њих пошаљите тамо. Тијанић је рекао 'Косово је најскупља српска реч, али нико неће да живи тамо'", подсетио је Вучић.

"Нико неће моћи да угрози Србе" 

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија "да ће решити највећи проблем Приштине - присуство Србије на северу", Вучић је поручио да нико - па ни Курти - неће моћи да угрози Србе.

Каже да су Албанци ужасно нервозни, јер виде да им не иде како су планирали.

Они, каже, данас раде оно што је Србија радила у време пред крај социјалистичког периода, од 1987. до 1995, када је имала "лојалне Албанце", а није разумела да постоји огромна већина Албанаца који су против тога.

Вучић је причу о наводном тровању гласачким листићима из централне Србије назвао најглупљом фарсом.

"Јачамо одбрамбене капацитете"

Председник каже да не жели да "истрчава" са информацијама чиме ће се Србија још наоружвати, али је потврдио да ће се Србија опремити ПВО системима и додатним беспилотним летелицама.

"Људи не морају да брину, постоје стручњаци у Србији, у војсци. Не желим да говорим о томе. Војска је као и политика, играте шах на више табли, има више играча, то нису наши непријатељи али јесу противници", рекао је Вучић.

"Јачамо капацитете, не зато што се спремамо за било шта, већ је то начин да сачувамо земљу", рекао је Вучић.

Истакао је да је забринут по питању евентуалне дестабилизације и ескалације сукоба у региону и да Србија чини све да до тога не дође.

"И ова новосадска иницијатива са Албанијом и Северном Македонијом је за нас много важна, јер је то такође и мировна и политичка иницијатива, али и економски важна за нас", рекао је Вучић.

О економији 

Вучић је најавио да ће ауто-пут до Бугарске бити отворен 3. или 4, односно 9. новембра.

"Поносан сам на мере фискалне консолидације. Меркелова хвали српску економију, а то смо постигли захваљујући одговорности народа", указао је председник.

Истакао је да је најважније да људи живе боље и додао да ће плате и пензије бити и даље повећаване.

Ове године се плате мединциским сестрама подижу за 15 одсто, јавном сектору за девет, научним радницима и лекарима 10 одсто, а пензионери ће добити и једнократну помоћ од по 5.000 динара, рекао је Вучић.

Наводи да ће просечна плата ускоро бити 510 евра.

О претњама, Оливери Јовићевић 

Вучић је коментарисао и твит Бошка Обрадовића, који је уследио након његових речи да на Косову "није све наше, али није ни све њихово (Албанаца)", а у којем је лидер Двери упутио претње и увреде на рачун председника.

Рекао је да је на њему да, пре свега, покаже нормалност у односу на оне који мисле да могу да иду по кућама и да прете.

Додао је да га забрињавају покушаји да "попут нациста из 30-их година, улазе људима по радним местима и кућама, што је језиво и недопстиво".

"Њихов проблем са мном је у томе што се ниједног тренутка њих не плашим", подвукао је Вучић.

Србија, каже, никад "неће дозволити да фашизам нарасте из тог корова, јер нико нема право да туче људе који другачије мисле".

"Нити да новинаре називате проституткама и к....а, ако вам се није свидело питање", рекао је Вучић и критиковао што је изостала већа осуда увреда на рачун новинарке РТС-а Оливере Јовићевић, јер се, како је рекао, неки плаше да то учине.

На питање да ли може да утиче да атмосфера у земљи буде боља, каже да је то немогуће да се уради и да нема земље где је атмосфера добра.

"Има и наше кривице због ниподаштавања оваквог или онаквог, али ми који представљамо већину сваког дана смо изложени терору, прете да ће да бију, тероришу, 650 људи зауставља град, а ми то пуштамо и када нападну полицајце... Реците, људи, шта још желите да урадимо", рекао је Вучић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво