Радојичић за РТС: Слободарски дух је увек красио Београд

Градоначелник Београда Зоран Радојичић наводи за РТС да ослобођења Београда у Другом светском рату морамо да се сећамо због наших предака, али и због наше деце и будућности. Истиче да је слободарски дух увек красио српску престоницу.

Зоран Радојичић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а поручио да садашњеа, али и будуће генерације не смеју да забораве  људе који су ослободили Београд.

"Не смемо заборавити људе који су ослободили Београд. Београд је, кроз историју, 38 пута бомбардован. Та борба за Београд је стално била актуелна кроз историју", рекао је Радојичић и подсетио на знаћај борби у Првом и Другом светском рату.

Градоначелник Београда је подсетио да је при ослобођењу Београда погинуло око 3.000 чланова Народно-ослободилачке војске и око 1.000 бораца Црвене армије.

"Морамо се сећати тих људи, тај слободарски дух који Београд има је врло важан. Овај месец је и празник слободе, сећамо се и Првог и Другог светског рата и свих бораца и ослободилаца Београда и ово је добра прилика да се поново подсетимо тих људи и да ценимо слободу. Без обзира на политичке опције и историју, слободарски дух Београда је увек нешто најважније", рекао је Радојичић.

Додаје да ће до 1. новембра бити одржане манифестације које ће подсећати на слободарске дане, изложбе, позоришне представе и друге манифестације.

Говорећи о посети Бечу, пре неколико дана, градоначелник Београда је рекао да је потписан Споразум о новој петогодишњој сарадњи, којим су се два града обавезала на размену искустава у обостраном интересу.

Наводи да је бечка Градска управа врло рационална и функционална и да је коришћење нових технологија за рационалније функционисање града на високом нивоу.

"Све су то ствари о којима желимо да разговарамо са њима и заједно применимо у Београду", рекао је Радојичић.

У Београду данас почиње и Сајам књига, манифестација на коју, како каже градоначелник, можемо сви да будемо поносни.

"Прошле године Сајам књига посетило је 200.000 људи", додао је Радојићич.

Када је реч о радовима у граду, градоначелник је рекао да ће Улица 27. марта, део од Рузвелтове до Дринчићеве, бити готов 19. новембра, док ће пешачки део бити завршен касније.

"У Улици 27. марта било је проблема, јер смо наишли на ситуацију која је била много гора него што је ико могао да предвиди и очекује. Важно је да све урадимо темељно, да то не оставимо наредних деценија и новим генерацијама". рекао је градоначелник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво