Сретеновић за РТС: Србија добија политичку подршку Русије

Станислав Сретеновић, научни саветник Института за савремену историју, наводи за РТС да су јуче током посете Дмитрија Медведева послате три поруке – да Русија пружа подршку Србији у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, да се наставаља сарадња на економском и политичком плану и да се и даље симболички обележава нешто што се догодило пре 75 година, када је Београд ослобођен уз помоћ Совјетске Црвене армије.

Станислав Сретеновић је гостујући у Јутарњем Дневнику РТС- навео да је за Србију веома битна политичка подршка Москве.

"Политичка подршка Русије је веома важна зато што Русија представља једну од пет сталних чланица Савета безбедности", истиче Сретеновић.

Додаје да су током посете Дмитрија Медведова послате три поруке.

"Политичке поруке Русије су веома јасне. Прва и најважнија порука је да Русија даје подршку Србији на међународном плану на основу Резолуције 1244. Даје подршку српском ставу везаном за питање Косова и Метохије. Друга порука је да се наставаља сарадња на економском и политичком плану и трећа порука да се и даље симболички обележава нешто што се догодило пре 75 година, када је Београд ослобођен уз помоћ Совјетске Црвене Армије", објашњава Сретеновић. 

Говорећи о економским односима истиче да се наставља економска сарадња.

"Руско тржиште је велико и Србија можда може да пласира своје производе, али је питање да ли Србија са својим економским капацитетима може да изнесе тако велико тржиште", наводи Сретеновић.

Говорећи о односима Србије и Русије наводи да су их у протеклим деценијама обележили како успони тако и падови.

"Историјски гледано они су текли у великим успонима и падовима. Дмитриј Медведев је говорио о тим односима. Оно што је најбитније за период у последњих 75 година је то да је са ослобођењем Београда успостављена једна култура сећања која је везана за 20. октобар 1944.  за Београдску операцију која је била једна од најважнијих операција на Балкану у току Другог Светског рата и тада је успостављена једна традиција прихватања тадашњих Совјетских, а касније Руских гостију у Београду и заједнички излазак делегација на заједничка гробља", објашњава Сретеновић. 

Како каже у неким периодима се улога Црвене армије у Ослобођењу Београда уздизала, а у неким минимизовала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво