Званичници о посети Медведева

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је за руску агенцију Тас да посета премијера Русије Дмитрија Медведева пружа могућност да се размотре стратешки односи Београда и Москве. Министар одбране Александара Вулин Београду оцењује да је посета руског премијера Београду велика част за Србију. Српски члан председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће са руским премијером разговарати о економској сарадњи.

Небојша Стефановић је истакао да посета Медведева увек има изузетно значење.

"То је повод да се размотре најважнија политичка питања, стратешки пројекти, јер ми смо стратешки партнери. Да разговарамо не само о подршци коју Русија пружа Србији у очувању територијалне целовитости и очувања Косова и Метохије у саставу Србије, већ и о стратешком развоју Србије и нашим односима на међународном плану", рекао је министар.

Посета је, како наводи, важна и због економских односа између две земље који последњих година напредују.

"Сфера безбедности је такође важна тема. Активно сарађујемо са Русијом. Поред историјских и културних веза наши односи гарантују већу безбедност наших грађана", рекао је Стефановић.

Коментаришући предстојеће потписвање споразума о зони слободне трговине са Евроазијском економском унијом у Москви крајем октобра, Стефановић је изразио наду да ће српска роба бити присутнија на руском тржишту.

Вулин: "Посета показује наш пут у будућност"

Министар одбране Александар Вулин рекао је да је посета руског премијера Дмитрија Медведева Србији велика част за Србију и да она треба највише да допринесе развоју економских односа између две земље.

Вулин ће са руским колегом Јунус-Беком Јевкуровим разговарати о даљем развоју војно-техничке сарадње између Москве и Београда.

Међутим, није желео за Тас да кометарише ранију изјаву амбасадора Србије у Русији Мирослава Лазанског о намери Србије да од Русије купи систем ПВО.

"Не, ми то не коментаришемо", рекао је Вулин.

Додао је да ће ускоро у Пекингу о војној и војно-техничкој сарадњи разговарати и са министром Русије Сергејом Шојгуом.

Према његовим речима, односи две земље се не заснивају само на заједничкој прошлости, већ и на заједничкој будућности,

"Посета премијера Русије за нас је велика част, али не само то. Посета показује наш пут у будућност", рекао је Вулин, додајући да посета посебно треба да допринесе економској сарадњи.

Агенција подсећа да је Србија прошле године добила шест ловаца МиГ 29, а да ће током ове године бити испоручено 10 хеликоптера - седам типа "Ми-35" и три "Ми-17".

Поред тога десет возила БРДМ -2 испоручено је Србији током јула.

Додик: Са Медведевим о "Турском току"

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће са премијером Русије Дмитријем Медведевим имати низ отворених питања везаних за економску сарадњу са Руском федерацијом.

"Република Српска има намеру да се придружи гасоводу ‘Турски ток‘. То зависи од тога када ће гасовод да стигне у Србију, онда ће, наравно, да крене и у Српску", изјавио је Додик за РТРС.

Навео је да су представници Републике Српске са руководством "Гаспрома" раније договорили одређене аранжмане, о чему ће, такође, разговарати с Медведевим.

Српски члан Председништва БиХ је напоменуо да ће са руским премијером разговарати и о другим видовима сарадње, укључујући и економску.

"Упознаћу га са политичком ситуацијом у РС и проблемима који су настали у вези са неформирањем власти у БиХ", рекао је Додик, који ће са Медведевим разговарати и о ситуацији у Руској Федерацији, те плановима Русије за економску и сваку другу сарадњу.

Додик је рекао да је чињеница да Србија и Русија већ дуже време имају одличну сарадњу, која је важна и са становишта Косова и Метохије.

"Позиција Русије се показала као неутрална. Они подржавају локалне структуре власти и не мешају се у унутрашња питања, имају своје војно-политицке приоритете и Русија није признала Косово - рекао је Додик.

Говорећи о БиХ, Додик је поновио да Русија стоји иза Дејтонског мировног споразума и да је њена позиција око тога више пута јасно саопштена и доказана кроз дужи временски период.

Додик је напоменуо да Москва има јасан став и у оквиру УН, те да се захваљујући Русији у Савету безбедности може чути и став Републике Српске.

Михајловићева: Посета Медведева прилика да се унапреде односи

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, изјавила је да је посета руског премијера Дмитрија Медведева прилика да се на темељу пријатељских и добрих политичких односа додатно унапреде и економски односи Србије и Русије.

"Проширивање економске сарадње и бројни споразуми и уговори који се данас потписују не би били могући без пријатељских односа две земље и добрих билатералних политичких односа, и добрих односа председника Србије и Руске Федерције, Александра Вучића и Владимира Путина", рекла је Михајловићева новинарима у Палати Србијa, током посете руског премијера.

Михајловићева је додала да је међу споразумима који се потписују и споразум са "Руским железницама" о наставку реконструкције барске пруге, као и уговор у вези са израдом пројектне документације за изградњу новог диспечерског центра за железницу.

"'Руске железнице' већ су завршиле модернизацију деонице барске пруге од Ресника до Ваљева, дужине 77,6 километара, и раде на изградњи деонице брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада. Нови пројекти које ћемо заједно радити из новог руског кредита jeсу изградња новог диспечерског центра и реконструкција барске пруге од Ваљева до границе са Црном Гором, дужине 210 километара. Прве процене вредности радова на барској прузи крећу се око 450 милиона евра, а очекујемо да би радови могли да почну крајем идуће године", додала је Михајловићева.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво