Светски и регионални медији о посети Медведева

Светски медији су посету руског премијера Дмитрија Медведева Србији оценили као илустрацију блиских односа Србије и Русије и да се у средишту пажње посете налази јачање економске, трговинске и војне сарадње.

Америчка агенција АП оценила јe да је посета руског премијера Дмитрија Медведева Србији илустрација блиских културних, историјских и верских односа Србије и Русије. 

АП наводи да је руски премијер присуствовао војном приказу поводом 75. годишњице ослобођења Београда од нацистичке окупације у чему су учествовале југословенске и совјетске снаге.

Уз стотине грађана и српско руководство Медведев је пратио антитерористичку вежбу и дефиле војника, борбених возила и оружја, хеликоптера и авиона, наводи агенција и подсећа да је Србија савезник Русије на Балкану.

Америчка агенција подсећа на став Србије да не улази у НАТО, једним делом због тога што је та Алијанса бомбардовала земљу 1999. године како би се окончао сукоб на Косову и цитира данашњу поруку председника Србије Алекдандра Вучића после приказа да ће Србија знати "како да заштити своје небо, земљу и људе".

Русија помаже Србији да ојача војску, иако Београд формално тежи чланству у ЕУ, констатује АП и додаје да је званична Москва недавно појачала напоре да обнови свој утицај међу некадашњим комунистичким дрзавама источне Европе.

Ти напори изазивају забринутост на Западу који жели да Балкан, после ратова деведестих година, види интегрисан у ЕУ и НАТО.

Aнса: У средишту разговора јачање економске и трговинске сарадње  

Италијанска агенција Анса известила је такође о посети руског премијера Медведева Београду, наводећи да он присуствује прослави 75. годишњице ослобођења града као и војној паради.

У средишту разговора руског премијера и председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић налазе се јачање економске и трговинске сарадње између Русије и Србије, при чему ће бити потписано више билатералних споразума у области пољопривреде и железничке инфраструктуре, наводи Анса.

Италијанска агенција преноси и да би Медведев поподне у српском парламенту, између осталог, требало да пружи пуну подршку Београду по питању Косова, будући да Москва не признаје независност Приштине и подржава територијални интегритет Србије.

Увече ће председник Вучић и руски премијер присуствовати званичној церемонији поводом годишњице ослобођења Београда, навела је Анса, подсећајући да је Медведев последњи пут био у Београду пре десет година, када је био на функцији председника.

Регионалне агенције и медији такође извештавају о посети Медведева наводећи да је допутовао поводом обележавања 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, да је присуствовао приказу способности Војске Србије и да му предстоје разговори са председником и премијерком Србије.

Руске агенције Тасс и Риа Новости у извештајима из Београда посебно су истакли да се Вучић захвалио Русији за помоћ у војној и војно-техничкој сарадњи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво