Гојковић: Србија показала да је отворена земља за све

Србија је показала да је отворена земља за све, рекла је на конференцији поводом завршетка 141. заседања Интерпарламентарне уније (ИПУ) у Београду, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, наводећи да је било више од 2.000 учесника.

"Мислим да смо успели да достигнемо важан политички рекорд да на заседању буде импозантан број делегација које су предводили лично председници и потпредседници парламената", рекла је Гојковићева на конференцији за новинаре.

Она је истакла да је у претходна четири дана Београд био центар парламентарне демократије, што је, како каже, једно велико признање за Народну Скупштину и за Србију.

"Показали смо да смо отворена земља за све, да без политичких санкција могу да долазе парламентарци из читавог света. То је преовладало када се одлучивало ко ће бити домаћин", рекла је Гојковићева и подсетила да су парламентарци претходних дана говорили о разним темама, а да је главна дебата била посвећена јачању међународног права.

Гојковићева је казала да је поносна што су у Београд дошли сви представници парламената из региона, и то из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније, што, према њеној оцени, показује политичку зрелост.

Гојковићева је најавила и да ће данас бити потписана Београдска декларација која ће потврдити залагање посланика из 140 земаља за мир и поштовање међународног права.

Такође, како је рекла, биће усвојена и декларација о климатским променама и о универзалној здравственој заштити.

Истакла је да српски парламент у том смислу очекује доношење закона о климатским променама и закона о заштити природе.

Бреговић – нови амбасадор УНИЦЕФ-а 

Подсетила је да је током заседања обележен јубилеј 130 година ИПУ, те да је именован нови амбасадор УНИЦЕФ-а Горан Бреговић.

Српска делегација је претходних дана имала више од 300 билатералних састанака, од којих је Маја Гојковић као домаћин сигурно обавила трећину, а кључна порука, како је оценила, била је у складу са темом генералне дебате о потреби за регионалном сарадњом. Она је додала да је са делегацијама из различитих земаља у личном контакту разменили информације и о различитим унутрашњим питањима.

Председница ИПУ Габријела Куевас Барон захвалила је Народној скупштини и председници Маји Гојковић што је окупила парламентарце из 150 земаља, у "живом и прелепом Београду". Куевас Барон је изразила задовољство што се на заседањима ИПУ разговара о све важнијим темама и што је Унија доказала отпорност, упркос старости.

"Разговарали смо о међународном праву, улози парламената и регионалној сарадњи", рекла је Куевас Барон и поручила да је следећи корак спровођење резолуције о универзалној здравственој заштити.

Она је поручила да треба променити приступ када је реч о здравственој заштити, наводећи да она не треба да буде само привилегија богатих већ део љдуског права. Кувеас Барон је казала да треба да се доносе инклузивни закони, јер сада, како каже, има оних који су дискрикинишући, те додала да би владе требало да издвоје буџетска средства за бољу здравствену заштиту.

Генерални секретар ИПУ Мартин Чангонг рекао је да резолуција о универзалној здравственој заштити није само политички документ, истичући да је у резолуцију уграђена и одговорност како би се пратио даљи напредак у њеном спровођењу.

"Није реч о класичној резолуцији. Желимо да се уз њу донесе и један акциони план, и ИПУ има дужност да обезбеди да сви парламенти спроводе одредбе те резолуције", рекао је Чангонг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво