Ештон: Нисмо тражили од Београда и Приштине да пређу црвене линије

Бивша висока представница ЕУ Кетрин Ештон, под чијим је окриљем почео дијалог Београда и Приштине 2012. године, рекла је на Београдском безбедносном форуму да се од страна није тражило да прелазе своје црвене линије и да је циљ био да представнике страна покушају бар да доведу у исту собу, за исти сто. Бивши француски амбасадор у Србији Фредерик Мондолони поручио да би дијалог требало да буде настављен што пре. Представник Стејт департмента Дејвид Костеланчик истиче да је нормализација односа Београда и Приштине стратешки приоритет САД.

То је била изузетна ствар за њих, присетила се она почетака разговора, наводећи да је и фотографија након постизања првог Бриселског споразума сама по себи слала јаку поруку.

Истиче да од представника две стране ни у једном тренутку није тражено да прелазе црвене линије које су имали – да од Србије није тражено да призна Косово, нити од Косова да себе негира као државу.

Говорећи о првом Бриселском споразуму и чињеници да је од тада прошло шест година, а да он није примењен, истакла је значај тога да договори буду примењени јер треба да олакшају живот обичних људи.

"То је био први споразум, никако није била идеја да буде и последњи", рекла је Ештонова на панелу "Одржива решења за Западни Балкан" у оквиру Београдског безбедносног форума.

Људима треба говорити каква ће им бити будућност, посебно младима, говорити им о томе да овај регион треба да буде место где ће желети да наставе живот, који ће се уклопити у једну ширу, оптимистичнију слику.

Упитана да ли су представници Београда и Приштине имали ту свест о хитности решавања питања, каже да нема сумње да су на разговоре дошли са озбиљношћу.

"Сами су рекли да су нервозни и то су и били и почели су да причају о практичним елементима, како могу да иду напред да се олакша живот људима", рекла је она.

Мондолони: Наставити дијалог што пре

На панелу је учествовао и бивши француски амбасадор у Београду Фредерик Мондолони, који је изјавио да дијалог Београда и Приштине треба да буде настављен што пре и поручио је да је његова држава спремна да помогне у том процесу и организује састанак у Паризу уколико ће то бити од помоћи, након што се формира влада у Приштини.

"Желимо да организујемо састанак, заједно са Немачком, ако то може да убрза процес", рекао је Мондолони на панелу.

Он је оценио да је, по том питању, много тога постигнуто, али је нагласио да дијалог мора да се настави.

Мондолони, који је и директор Дирекције за континенталну Европу у француском Министарству спољних послова, навео је да процес мора и да се убрза и нагласио да Француска у потпуности подржава посредовање ЕУ у дијалогу.

Он је додао да верује да ће шеф европске дипломатије Жозеп Борељ ускоро у моћи да предузме пуну одговорност у том процесу.

А тај процес, сматра Мондолони, треба да буде координиран са САД.

Говорећи о европској перспективи Балкана, Мондолони је рекао да Француска гледа на Балкан као на важан регион и да жели да буде још више присутна у њему, истичући да његова земља "дефинитивно види будућност региона у ЕУ".

"Нема сумње у то", рекао је Мондолони додајући да ЕУ неће бити комплетна без Западног Балкана.

Након што је Француска ставила вето на почетак преговора о приступању са Северном Македонијом и Албанијом, Мондолони је рекао да земље кандидати морају да испуне све критеријуме, а да Албанија и Северна Македонија морају још много тога да ураде.

Он је ипак истакао да Франуска препознаје достигнућа тих земаља, попут потписивања Преспанског споразума. Мондолони је, такође, указао на потребу реформе унутар ЕУ.

Костеланчик: Нормализација односа приоритет

Директор Канцеларије Стејт департмента за јужну и централну Европу Дејвид Костеланчик рекао је да признање Косова од стране Београда стоји на европском путу Србије, да САД знају да то није лак процес, али да Београд има подршку Америке.

Према његовим речима, нормализација односа између Београда и Приштине стратешки је приоритет САД, јер је то начин да се одреди пут ка мирној и просперитетној будућности.

Говорећи о недавно одржаним изборима на Косову, рекао је да САД подржавају и имају наду и очекивање да ће бити формирана влада која ће бити за дијалог, влада која ће говорити једним гласом и имати објективне циљеве.

"САД ће и даље подржавати независност и суверенитет Косова, али јасно смо рекли да пут у будућност није замислив без помирења са Србијом", рекао је Костеланчик на панелу.

Када је реч о Београду, каже да је он "агресиван" у намери да делегитимизује Косово на међународној сцени, чиме се нарушава, како каже, атмосфера за компромис.

"То што су сада из САД два човека фокусирана на регион значи да имају снажну подршку и пуну пажњу владе да се уложе напори да се то питање реши једном заувек", истиче он.

"Немојте пропустити прилику", поручио је Костеланчик Приштини и Београду и поновио став Вашингтона да је обострано признање суштина споразума између две стране, који треба да им омогући да оставе сукобе у прошлости и да искористе потенцијале.

Он је рекао да именовање Ричарда Гренела од стране председника Трампа и Метјуа Палмера од стране државног секретара Помпеа указују на то колико је пажња САД усмерена на Западни Балкан и да регион има партнера у САД.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво