Ештон: Нисмо тражили од Београда и Приштине да пређу црвене линије

Бивша висока представница ЕУ Кетрин Ештон, под чијим је окриљем почео дијалог Београда и Приштине 2012. године, рекла је на Београдском безбедносном форуму да се од страна није тражило да прелазе своје црвене линије и да је циљ био да представнике страна покушају бар да доведу у исту собу, за исти сто. Бивши француски амбасадор у Србији Фредерик Мондолони поручио да би дијалог требало да буде настављен што пре. Представник Стејт департмента Дејвид Костеланчик истиче да је нормализација односа Београда и Приштине стратешки приоритет САД.

То је била изузетна ствар за њих, присетила се она почетака разговора, наводећи да је и фотографија након постизања првог Бриселског споразума сама по себи слала јаку поруку.

Истиче да од представника две стране ни у једном тренутку није тражено да прелазе црвене линије које су имали – да од Србије није тражено да призна Косово, нити од Косова да себе негира као државу.

Говорећи о првом Бриселском споразуму и чињеници да је од тада прошло шест година, а да он није примењен, истакла је значај тога да договори буду примењени јер треба да олакшају живот обичних људи.

"То је био први споразум, никако није била идеја да буде и последњи", рекла је Ештонова на панелу "Одржива решења за Западни Балкан" у оквиру Београдског безбедносног форума.

Људима треба говорити каква ће им бити будућност, посебно младима, говорити им о томе да овај регион треба да буде место где ће желети да наставе живот, који ће се уклопити у једну ширу, оптимистичнију слику.

Упитана да ли су представници Београда и Приштине имали ту свест о хитности решавања питања, каже да нема сумње да су на разговоре дошли са озбиљношћу.

"Сами су рекли да су нервозни и то су и били и почели су да причају о практичним елементима, како могу да иду напред да се олакша живот људима", рекла је она.

Мондолони: Наставити дијалог што пре

На панелу је учествовао и бивши француски амбасадор у Београду Фредерик Мондолони, који је изјавио да дијалог Београда и Приштине треба да буде настављен што пре и поручио је да је његова држава спремна да помогне у том процесу и организује састанак у Паризу уколико ће то бити од помоћи, након што се формира влада у Приштини.

"Желимо да организујемо састанак, заједно са Немачком, ако то може да убрза процес", рекао је Мондолони на панелу.

Он је оценио да је, по том питању, много тога постигнуто, али је нагласио да дијалог мора да се настави.

Мондолони, који је и директор Дирекције за континенталну Европу у француском Министарству спољних послова, навео је да процес мора и да се убрза и нагласио да Француска у потпуности подржава посредовање ЕУ у дијалогу.

Он је додао да верује да ће шеф европске дипломатије Жозеп Борељ ускоро у моћи да предузме пуну одговорност у том процесу.

А тај процес, сматра Мондолони, треба да буде координиран са САД.

Говорећи о европској перспективи Балкана, Мондолони је рекао да Француска гледа на Балкан као на важан регион и да жели да буде још више присутна у њему, истичући да његова земља "дефинитивно види будућност региона у ЕУ".

"Нема сумње у то", рекао је Мондолони додајући да ЕУ неће бити комплетна без Западног Балкана.

Након што је Француска ставила вето на почетак преговора о приступању са Северном Македонијом и Албанијом, Мондолони је рекао да земље кандидати морају да испуне све критеријуме, а да Албанија и Северна Македонија морају још много тога да ураде.

Он је ипак истакао да Франуска препознаје достигнућа тих земаља, попут потписивања Преспанског споразума. Мондолони је, такође, указао на потребу реформе унутар ЕУ.

Костеланчик: Нормализација односа приоритет

Директор Канцеларије Стејт департмента за јужну и централну Европу Дејвид Костеланчик рекао је да признање Косова од стране Београда стоји на европском путу Србије, да САД знају да то није лак процес, али да Београд има подршку Америке.

Према његовим речима, нормализација односа између Београда и Приштине стратешки је приоритет САД, јер је то начин да се одреди пут ка мирној и просперитетној будућности.

Говорећи о недавно одржаним изборима на Косову, рекао је да САД подржавају и имају наду и очекивање да ће бити формирана влада која ће бити за дијалог, влада која ће говорити једним гласом и имати објективне циљеве.

"САД ће и даље подржавати независност и суверенитет Косова, али јасно смо рекли да пут у будућност није замислив без помирења са Србијом", рекао је Костеланчик на панелу.

Када је реч о Београду, каже да је он "агресиван" у намери да делегитимизује Косово на међународној сцени, чиме се нарушава, како каже, атмосфера за компромис.

"То што су сада из САД два човека фокусирана на регион значи да имају снажну подршку и пуну пажњу владе да се уложе напори да се то питање реши једном заувек", истиче он.

"Немојте пропустити прилику", поручио је Костеланчик Приштини и Београду и поновио став Вашингтона да је обострано признање суштина споразума између две стране, који треба да им омогући да оставе сукобе у прошлости и да искористе потенцијале.

Он је рекао да именовање Ричарда Гренела од стране председника Трампа и Метјуа Палмера од стране државног секретара Помпеа указују на то колико је пажња САД усмерена на Западни Балкан и да регион има партнера у САД.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(четвртак, 17. окт 2019, 15:30) - anonymous [нерегистровани]

Nevinascad

Ali ste zato vi presli crvenu liniju i to duboko jer Srpska crvena linija se nalazi izmedju Srbije i Albanije a ako slucajno niste sigurni u to pogledajte rezoluciju SBUN 1244 i ustav R. Srbije.

(четвртак, 17. окт 2019, 15:04) - anonymous [нерегистровани]

Придике, придике

Туђе земље у Европи држе под окупацијом (Британија С Ирску, Француска источни део Баскије) а знају да ”попују” осталима.

(четвртак, 17. окт 2019, 14:11) - anonymous [нерегистровани]

Ko sve

nije bio upetljan u vrzino kolo

(четвртак, 17. окт 2019, 13:32) - anonymous [нерегистровани]

Gospodo!

Vodite racun o vasem kraljevstvu koje je sa svakim danom sve vise izolovano, a ne pravite pretenzije na ono sto je nasilno oteto.

(четвртак, 17. окт 2019, 12:53) - Dejan [нерегистровани]

Ko čeka taj i dočeka

Vi ste moju crvenu liniju prešli 99 god.a od tada se ja ponašam kao da sam normalan

(четвртак, 17. окт 2019, 12:30) - anonymous [нерегистровани]

Ne možete vi da definišete našu crvenu liniju!

Crvena linija za Srbiju jeste bilo kakva odlika državnosti i tretiranje KiM od strane bilo koje treće strane (EU, recimo, posebno kao "posrednika") kao bilo šta drugo osim okupirane srpske teritorije. Dakle, vi odavno zahtevate da mi pređemo crvenu liniju, a sami je prelazite non-stop. Osim toga, više puta su EU i NATO istakli da je za vas prihvatljivo "sve" OSIM da KiM ostane teritorija Srbije! Dakle, sa šiptarske strane prihvatate sve, a sa srpske ništa. Pa ne može. Pregovori će postati pregovori tek kada EU naloži svim članicama da povuku priznanje nepostojeće države i prestanu da podrivaju teritorijalni integritet i suverenintet Srbije i kada EU i NATO jasno kažu da ni šiptari ne mogu da dobiju ono što žele, odnosno da bilo kakva nezavisna država ne dolazi u obzir. Eto, to je naša crvena linija. Čekamo. Vreme radi za nas, jer KiM nećete dobiti NIKADA.

(четвртак, 17. окт 2019, 11:50) - anonymous [нерегистровани]

Нисмо тражили од Београда и Приштине да пређу црвене линије

Бивши и бивша.Па, кога више занима шта они причају и која је сврха позивати на форуме људе који више немају ама баш никакав утицај?!А што се Американца тиче, за подршку им се свесрдно треба захвалити и бар без преке потребе их не позивати позивати у Србију (осим оних који могу донети нешто ново и добро за Србију).

(четвртак, 17. окт 2019, 11:49) - anonymous [нерегистровани]

Nemogući dijalog

Svetski moćnici, US i EU, ne shvataju stanje stvari na Balkanu kao što nisu ni 1990.
Osnovni uslov Kosova je da ih Srbija prizna za nezavisnu državu, a stav Srbije je da ih nikada neće priznati.
I kakav dijalog se tu može ostvariti. Ponoviće se stanje između Kine i Tajvana, gdje Kina ne priznaje nezavisnost Tajvana, a Tajvan ne priznaje Kinu i tako od 1949.
Međunarodne birokrate moraju glumiti da nešto rade, za rezultat im je svejedno.

(четвртак, 17. окт 2019, 11:42) - Oscar IV [нерегистровани]

Pomoc

Sta kaze? Amerika je spremna da pomogne Beogradu da prizna Kosovo

(четвртак, 17. окт 2019, 11:38) - anonymous [нерегистровани]

Са нагласком на "бивша"!

Кетрин Ештон - далеко јој лепа кућа - стекла је искуство у решавању спорова са иредентизмом, па сад после Брегзита, нек примени то знање код куће.

Од нас: фала и довиђења!