Зечевић: Акција хапшења порука Србима да немају будућност на КиМ

Акција хапшења српских полицајаца са 100 људи и 25 блиндираних возила у северном делу Косовске Митрoвице ствара амбијент несигурности и шаље поруку Србима да немају будућност на КиМ, сматра Слободан Зечевић из Института за европске студије.

Слободан Зечевић каже за РТС да случај убиства Оливера Ивановића излази из сфере криминала и постаје политички феномен.

Зечевић истиче да је у вези са тим убиством испитано 30 српских припадника косовске полиције са севера, а ниједан Албанац.

"Истражује се само српска страна. Сви ти догађаји говоре да је реч о политичком притиску на српски народ на северу Косова и стварање амбијента несигурности. То је и порука Србија да немају будућност на КиМ", наводи Зечевић.

Према његовим речима, одустајање од гласања у Скупштини Интерпола у Чилеу, говори да Приштина има проблем када је реч о ширем признању независности тзв. Косова.

"Прошле године на скупу у Дубаију су имали релативну већину. Поставља се питање да ли они сада не би имали ни релативну већину или би снаге биле изједначене то не можемо знати. Може бити да има везе и са тим", додаје Зечевић.

Трампова "булдожер" дипломатија за КиМ

Каже да је постављањем Ричарда Гренела за специјалног изасланика америчког председника за Косово означен почетак америчке "булдожер" дипломатије.

"У складу са принципима те дипломатије, Гренел Београду није понудио ништа осим приче о признању Косова", наглашава Зечевић.

Како указује, одлика такве дипломатије је да се у почетку не нуди ништа, а после се нуди нешто што за саговоринка није прихватљиво.

"Трампова администрација доживела је неколико пораза у спољној политици, нарочито у Сирији, за шта трпи оштре критике и зато је председнику САД потребан неки дипломатски успех", сматра Зечевић.

То, како каже Зечевић, може бити лоше за Београд, јер очекује да ће притисци на Београд да призна Косово бити све већи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво