Дачић о томе како је Пупин задужио Србију и човечанство

Михајло Пупин је оставио дубоки траг и својом делатношћу и проналасцима задужио читаво човечанство, а његово деловање представља инспирацију и за нашу савремену дипломатију, поручио је министар спољних послова Ивица Дачић на скупу "Дипломатска борба данас, век након Пупинове ере".

Ивица Дачић је рекао да Пупинов пример подсећа и на то да постојање блиских контаката или личног пријатељства није само по себи довољно за стабилну и одрживу сарадњу и дуготрајнију подршку велике силе, а у циљу реализације интереса мале земље као што је Србија.

"Уз то, потребно је да се наши интереси и циљеви ускладе са принципима и начелима које заступају велике силе, како је то на пример у то време био случај са прокламованим правом на самоопредељење, које је подржавао председник САД Вудро Вилсон", истакао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је рекао да стратегија Србије данас треба да буде повезана са тражењем оних вредности или елемената политике великих сила који се поклапају са нашим циљевима.

"Попут на пример, онога што се називају 'европске вредности' у случају ЕУ или одговарајућих начела међународних односа за која се залажу САД, односно Русија или Кина, и која су у складу, или бар нису контрадикторна са нашим циљевима и интересима", додао је министар спољних послова Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво