Почеле јавне расправе о изменама закона за унапређење изборног процеса

Прва од четири јавне расправе о предлозима измена три закона, која се баве функционисањем политичког система, а које би довеле то унапређења општег изборног процеса, одржана је у Београду.

Предлози измена Закона о финансирању политичких активности, Закона о агенцији за борбу против корупције и Закона о јавним предузећима, резултат су заједничког рада Владе Србије и Радне групе за сарадњу са ОЕБС-ом и Канцеларијом за демократске институције и људска права (КДИЉП), а која је формирана 30. септембра одлуком Владе.

Радна група је у сарадњи са надлежним министарствима израдила предлоге измена три закона, а јавна расправа покренута је са циљем укључивања што више друштвених чинилаца са обе стране политичке сцене, Владине институције, међународне и невладине организације и институције цивилног друштва, саопштено је из прес-службе Владе.

Како се истиче у саопштењу, Влада Србије настоји да попут данашњег и сви будући округли столови протекну у атмосфери отвореног и конструктивног дијалога, јер је управо у интересу Владе да се на крају дана дође до конкретних, недвосмислено формулисаних предлога који ће у скоријој будућности постати закони, а који ће учинити финансирање политичких активности транспарентним, рад Агенције за борбу против корупције активнијим и проактивнијим, а јавна предузећа политички неутралним.

Мишљења која су изнета током данашње јавне расправе биће унета као предлози измена законских решења већ на следећој јавној расправи која ће бити одржана у наредном периоду.

У саопштењу се наводи да данашња јавна расправа само је један од корака ка унапређењу бирачког процеса на редовним парламентарним изборима, који ће бити одржани наредне године.

"Влада Србије је трајно опредељена да ово буде најбољи и најтранспарентнији изборни процес до сада и да ће сви релевантни субјекти дати све од себе како би се унапредио целокупни изборни амбијент", наглашава се у саопштењу.

Додаје се да сви заинтересовани појединци и организације могу се информисати о раду радне групе на сајту Владе Србије.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара